Back to Top

Τι κρύβεται πίσω από ένα παθιασμένο φιλί;

Εάν πιστεύεις ότι με το αγαπημένο σου πρόσωπο σε συνδέει μια ιδιαίτερη χημεία, μάλλον έχεις δίκιο.

Ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένα παθιασμένο φιλί απελευθερώνει μια περίπλοκη χημική αντίδραση στον εγκέφαλο, η οποία προκαλεί στον ερωτευμένο άνθρωπο την αίσθηση της διέγερσης, της χαράς ή της χαλάρωσης. Επίσης, υπάρχει το ενδεχόμενο η έκκριση μιας ορμόνης, της οξυτοκίνης, να προκαλείται απευθείας από την ανάμειξη των φερομονών με το σάλιο.

H επιστήμονες στο Κολέγιο Λαφαγιέτ της Πενσιλβάνιας (Η.Π.Α.)., θέλοντας να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει και προκαλείται μια τόσο έντονη συναισθηματική αντίδραση από ένα απλό φιλί, κατέγραψαν τα επίπεδα δύο ορμονών, της οξυτοκίνης και της κορτιζόλης σε 15 ζευγάρια, πριν και αφότου πιαστούν χέρι- χέρι, αλλά και πριν και αφότου φιληθούν. Η οξυτοκίνη είναι μια ορμόνη που σχετίζεται με την κοινωνική, ενώ η κορτιζόλη σχετίζεται με το στρες. 

Όπως αποδείχτηκε, τα επίπεδα της κορτιζόλης έπεσαν και στα δύο φύλα ύστερα από ένα φιλί ή ύστερα από το πιάσιμο του χεριού, η οξυτοκίνη όμως αυξήθηκε στους άνδρες, αλλά μειώθηκε στις γυναίκες. Παρόλο που οι επιστήμονες θεωρούν ότι συντελούν και καθαρά ψυχολογικοί παράγοντες στη διαδικασία του φιλιού, δεν αποκλείουν το ίδιο το σάλιο να περιέχει φερομόνες, χημικούς διαβιβαστές ιδιαίτερα σημαντικούς για τα θηλαστικά. «Το φιλί είναι μια πολύ πιο πολύπλοκη διαδικασία απ΄ ό,τι πιστεύουμε και προκαλεί ορμονικές αλλαγές που δεν γνωρίζαμε», επισημαίνει η δρ Ουέντι Χιλ.


...επιμέλεια: Ελέυθερία Τζώη

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...