Back to Top

Το πολύ κρασί μας γερνάει πρόωρα

Η μεγάλη κατανάλωση κρασιού όχι μόνο δεν δεν προσθέτει χρόνια στη ζωή μας, αλλά γερνάει πρόωρα το σώμα μας.

Αγγλική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο Μάντσεστερ, ανακάλυψε ότι η ρεσβερατρόλη, η πανίσχυρη αντιοξειδωτική ουσία του κρασιού, ασκεί αντιγηραντική δράση μόνο όταν καταναλώνεται με μέτρο, ενώ σε μεγάλες δόσεις (άνω των 2 ποτών ημερησίως για τις γυναίκες και των 3 ποτών για τους άντρες), επιταχύνει την διαδικασία της γήρανσης και αποδόμησης των μυών.

Οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν πως αλληλεπιδρά η ρεσβερατρόλη με τα δορυφόρα κύτταρα του οργανισμού μας. Τα κύτταρα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιδιόρθωση των βλαβών στους μυς μας. Οι δυνατοί μύες και η δυνατότητα επιδιόρθωσης των βλαβών σε αυτούς, αποτελούν βασική προϋπόθεση για μία μακρά και υγιή ζωή. Στα πλαίσια της μελέτης λοιπόν, οι επιστήμονες μελέτησαν εάν η ρεσβερατρόλη μπορεί μπορεί να ευνοήσει την επιδιόρθωση των μυών και να ελαττώσει το οξειδωτικό στρες που επιταχύνει τη γήρανση του σώματος.

Όπως διαπίστωσαν, η αλληλεπίδραση της ούσιας ρεσβερατρόλη με τα δορυφόρα κύτταρα εξαρτιόταν από τις συγκεντρώσεις της: Οι μικρές δόσεις δρούσαν υποστηρικτικά στην μυϊκή επιδιόρθωση, ενώ οι υψηλές την υπονόμευαν και έτσι ευνοούσαν τη γήρανση. Τέλος, να σημειωθεί πως εκτός από το κόκκινο κρασί, καλές πηγές ρεσβερατρόλης είναι επίσης και το φυστικοβούτυρο, η μαύρη σοκολάτα και τα βατόμουρα.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...