Back to Top

Οι ξένες γλώσσες αλλάζουν τον κόσμο μας

Βρετανική μελέτη υποστηρίζει πως οι ξένες γλώσσες αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο.

Μελέτη του πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, με επικεφαλής τον Έλληνα ψυχογλωσσολόγο Πάνο Αθανασόπουλο, καταδεικνύει πως οι άνθρωποι που μιλούν περισσότερες από μία γλώσσες, μπορούν να αντιλαμβάνονται καλύτερα ό,τι συμβαίνει γύρω τους και κατ’ επέκταση αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο. Η μελέτη εστίασε σε δίγλωσσους, αλλά μόνο σε αγγλόφωνους και γερμανόφωνους.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι Αγγλόφωνοι και οι γερμανόφωνοι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν διάφορα βίντεο, όπου συνέβαιναν διάφορα πράγματα, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο το αποτέλεσμα. Φάνηκε εκ των υστέρων, ότι οι γερμανόφωνοι επί των πλείστων, όταν πχ. έβλεπαν κάποιον να περπατά, εκτιμούσαν ότι αυτός ο άνθρωπος είχε ένα συγκεκριμένο στόχο και πηγαίνει εκεί, σε αντίθεση με τον αγγλόφωνο. Γενικότερα, όπως προέκυψε, οι γερμανόφωνοι εστιάζουν περισσότερο στην πιθανή έκβαση (αποτέλεσμα – στόχο) μιας πράξης ή δραστηριότητας, ενώ οι αγγλόφωνοι στην ίδια την πράξη.

Τα πειράματα έδειξαν ότι όταν κάποιος είναι τουλάχιστον δίγλωσσος, αλλάζει την οπτική του γωνία για τα πράγματα, ανάλογα με τη γλώσσα που κάθε φορά χρησιμοποιεί και η οποία είναι πιο ενεργή στο μυαλό του. Παρατηρήθηκε επίσης, ότι η χρήση μιας από τις δύο γλώσσες, επηρεάζει και τον τρόπο σκέψης του ατόμου. Μάλιστα, ο Πάνος Αθανασόπουλος, απαντώντας στο ερώτημα «αν μπορούν δύο μυαλά να συνυπάρχουν στο ίδιο πρόσωπο;» είπε πως κάτι τέτοιο ισχύει εφόσον αυτό το άτομο μιλάει δύο γλώσσες καλά.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...