Back to Top

Γιατί γαργαλιόμαστε;

Ορισμένα σημεία του σώματός μας, σημεία όπως ο λαιμός, οι πατούσες και τα πλευρά, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο άγγιγμα.

Γελάμε όταν μας γαργαλούν, επειδή κατά το γαργαλητό ενεργοποιείται μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τις κινήσεις των μυών του προσώπου μας, τις συναισθηματικές αντιδράσεις, αλλά και την παραγωγή φωνής. Ενεργοποιείται επίσης ο υποθάλαμος, μια περιοχή του εγκεφάλου, που μεταξύ των άλλων, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, την πείνα και τη σεξουαλική συμπεριφορά. Γι’ αυτό και νιώθουμε μια σχετική ευχαρίστηση όταν μας γαργαλούν.

Η Δρ Emily Grossman τονίζει από πως όλες οι θεωρίες που έχουν διατυπωθεί, καμία δεν μπόρεσε ακόμα να αποδειχτεί. Πιο πιθανή, φαντάζει ωστόσο αυτή του Βασιλικού Ινστιτούτου της Βρετανίας, σύμφωνα με την οποία το γαργαλητό είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους και επιτελεί σημαντικούς σκοπούς: Λειτουργεί ως ένα είδος προειδοποίησης, π.χ. ότι κάποιο έντομο περπατά επάνω μας. Το εν λόγω ερέθισμα όμως προκαλεί γέλιο, όταν αντιλαμβανόμαστε ότι η αίσθηση προέρχεται από έναν άλλο άνθρωπο. Άλλη Θεωρία, εξίσου πιθανή, υποστηρίζει ότι το γαργαλητό θεωρείται μια διαδικασία εξοικείωσης μεταξύ των ατόμων και συμβάλλει στη δημιουργία δεσμών μεταξύ τους.

Γιατί δεν γαργαλιόμαστε όταν εμείς ακουμπάμε τον εαυτό μας; Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται πότε θα προκύψει το ερέθισμα στο δέρμα κι έτσι καταπνίγει την αντίδραση. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου, που κανονικά αντιδρούν στο γαργαλητό, είναι μειωμένη όταν γαργαλάμε τον εαυτό μας. Αυτό υποδεικνύει ότι μπορούμε να ελέγξουμε την αντίδρασή μας στο γαργαλητό, πιθανότατα ακόμη κι όταν μας γαργαλά κάποιος άλλος. Τι πρέπει να κάνουμε; Να βάλουμε τα χέρια μας επάνω στα δικά του όταν μας γαργαλά. Αυτό επιτρέπει στον εγκέφαλό μας να προβλέψει καλύτερα την κίνηση των χεριών και να παρεμποδίσει την αναμενόμενη αντίδραση.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος

Πηγές: www.onmed.gr, www.madata.grscience.howstuffworks.comwww.ekriti.gr

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...