Back to Top

Η ιστορία του στυλό Bic

Δημιουργός του είναι ο Μάρσελ Μπιχ, ένας διορατικός επιχειρηματίας γαλλικής καταγωγής.

Το στυλό Bic δεν το θυμόμαστε επειδή ήταν το πρώτο προϊόν που δημιούργησε και εμπορεύθηκε ο Μάρσελ Μπιχ, αλλά αξίζει να μείνει στη μνήμη μας, κυρίως επειδή ήταν το πρώτο αναλώσιμο στυλό με ημερομηνία λήξης. Η ιστορία του ξεκινά το 1945, λίγο μόλις καιρό από την στιγμή που οι σάλπιγγες του Β' παγκοσμίου πολέμου ήχησαν για τελευταία φορά.

Ο Μπιχ (εικόνα αριστερά), μαζί με τον φίλο του, Έντουαρντ Μπουφάρντ, αποφάσισαν και αγόρασαν ένα εργοστάσιο κοντά στο Παρίσι. Η εργασία τους ήταν το ξαναγέμισμα με μελάνι των στυλών διαρκείας που ήταν η γαλλική «μόδα» της εποχής. Παράλληλα, ο Μπιχ, πειραματιζόταν στην ανεύρεση και δημιουργία μιας πιο οικονομικής λύσης για την παραγωγή γραφής. Το σκεπτικό του ήταν πως το μειωμένο κόστος θα αύξανε την προσέλευση των αγοραστών, όπως και τελικά έγινε. Το 1953, λάνσαρε στην αγορά το πρώτο στυλό με  μπίλια, ένα στυλό που άλλαξε εντελώς τον τρόπο γραφής που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Το όνομα «Bic» ωστόσο έκανε την εμφάνισή του 8 χρόνια αργότερα. Ο Μπιχ ονόμασε τα στυλό του Bic (Μπικ) και όχι Μπιχ όπως ήταν το όνομά του, επειδή το Bic ήταν πιο εύηχο. Την ίδια χρονιά, εμφανίστηκε και το λογότυπο της εταιρίας, που αναπαριστά έναν μαθητή με κεφάλι μπίλιας να κρατάει ένα στυλό στην πλάτη του. Ο σκοπός ήταν φυσικά η προσέλκυση του νεανικού κοινού. Λόγω της μεγάλης του επιτυχίας, το 1971 άρχισε να συνδέει το όνομά του και με άλλα προϊόντα, στο πλαίσιο πάντα της ίδιας εμπορικής λογικής (ξυραφάκια, αναπτήρες κ.α.). Ο Μάρσελ Μπιχ, πέθανε το 1994 με τους Times να το χαρακτηρίζουν ως τον πιο τολμηρό επιχειρηματία.
.

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...