Back to Top

Δυνατή χειραψία σημαίνει δυνατή καρδιά

Οι άνθρωποι με αδύναμη χειραψία αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα, για εγκεφαλικό και για άλλα προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Καναδά, η χειραψία μπορεί να «αποκαλύψει» το ιστορικό της υγείας ενός ανθρώπου και να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου του. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή καρδιολογίας Ντάριλ Λεόνγκ, μελέτησαν στοιχεία για περίπου 140.000 άτομα ηλικίας 35 έως 70 ετών, για μια περίοδο τεσσάρων ετών, σε 17 χώρες.

Η ανάλυση έδειξε πως για κάθε μείωση της δύναμης της χειραψίας κατά πέντε κιλά (η μέτρηση έγινε με ειδικό δυναμόμετρο), υπάρχει μια αύξηση κατά 16% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Ειδικότερα, κατά 17% είναι αυξημένος ο κίνδυνος για θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια. Επίσης, η συσχέτιση της μειωμένης δύναμης της χειραψίας με τον αυξημένο κίνδυνο για την υγεία, διαπιστώθηκε ότι ισχύει ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, το κάπνισμα, το σωματικό βάρος κ.α. «Η χειραψία μπορεί να αποτελέσει ένα εύκολο και φθηνό τεστ για να αξιολογήσει κανείς τον κίνδυνο θανάτου ενός ανθρώπου, ιδίως από καρδιαγγειακά αίτια», δήλωσε ο Λεόνγκ.



0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...