Back to Top

Τα φρούτα και τα λαχανικά μας παχαίνουν

Έρευνα πανεπιστημίου των Η.Π.Α. υποστηρίζει πως η κατανάλωσή τους μας ανοίγει την όρεξη.

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (Η.Π.Α.), τα φρούτα και τα λαχανικά μας ανοίγουν την όρεξη με αποτέλεσμα να τρώμε ακόμα περισσότερο. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η ζάχαρη που περιέχεται στα φρούτα κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν πιο πεινασμένοι και ενεργοποιεί τη λαχτάρα τους για πιο γευστικά φαγητά.
Η ομάδα των ερευνητών, προσπάθησε να κατανοήσει καλύτερα τον τρόπο που η ζάχαρη επηρεάζει τον εγκέφαλο και την επιθυμία του για φαγητό. Έτσι, εστίασαν στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος και το σώμα ανταποκρίνονται σε δύο είδη σακχάρων: Τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη. Η γλυκόζη, που υπάρχει σχεδόν σε όλους τους υδατάνθρακες (όπως το ψωμί, ζυμαρικά κ.ά.) τροφοδοτεί με ενέργεια όλα τα κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται στον εγκέφαλο. Η φρουκτόζη, από την άλλη, που περιέχεται σε φρούτα και λαχανικά, μεταβολίζεται στο συκώτι.

«Η φρουκτόζη δε διεγείρει ορμόνες, όπως η ινσουλίνη, που είναι πολύ σημαντικές στο να μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι», εξήγησε η επίκουρος καθηγήτρια ιατρικής, Kathleen Page. Συγκριτικά με τη γλυκόζη, όταν οι εθελοντές κατανάλωσαν φρουκτόζη, διαπιστώθηκε μεγαλύτερη δραστηριότητα στις περιοχές ανταμοιβής του εγκεφάλου τους, υψηλότερο αίσθημα πείνας και μεγαλύτερη επιθυμία για φαγητό. Σύμφωνα με την ίδια, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσει κανείς τα επίπεδα φρουκτόζης που προσλαμβάνει, είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης των πρόσθετων γλυκαντικών που περιέχονται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...