Back to Top

Διαφέρει η καφέ ζάχαρη από την λευκή;

Κι όμως είναι άλλος ένας μύθος ότι η καφέ ζάχαρη είναι ακατέργαστη, και επομένως και πιο υγιεινή.

Τα δυο είδη ζάχαρης δεν διαφέρουν τόσο πολύ όσο νομίζουμε. Παρόλο που πιστεύεται ότι η καφέ ζάχαρη είναι ακατέργαστη (ο όρος «ακατέργαστο» έχει ταυτιστεί λανθασμένα στη συνείδηση του κόσμου με τον όρο «υγιεινό»), η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Η κύρια διαφορά των δυο ειδών είναι πως η καφέ ζάχαρη περιέχει επιπλέον μελάσα, όπου και οφείλει το χρώμα της αλλά και τη χαρακτηριστική της γεύση.

Η ζάχαρη ξεκίνησε να παράγεται από το ζαχαροκάλαμο, το οποίο αφού τεμαχιστεί, συμπιέζεται έως ότου γίνει χυλός, καθαρίζεται με ασβέστη και βράζεται μέχρι να γίνει πηχτό σιρόπι. Στη φάση αυτή, καθώς το νερό του μείγματος αρχίζει να εξατμίζεται, η ζάχαρη μετατρέπεται σε στερεούς κρυστάλλους, αφού συμπυκνώνεται τόσο πολύ που το υγρό αδυνατεί να τη συγκρατήσει. Ακολούθως, η ζάχαρη περνά από πολλούς κύκλους, πλύσης, επαναδιάλυσης, βρασμού αλλά και επανακρυσταλλοποίησης, ώστε να αποβληθούν τα βακτήρια, οι μύκητες, αλλά και διάφορα άλλα υπολείμματα. Σε κάθε κύκλο όμως, αποβάλλεται και ένα μέρος της μελάσας που περιέχει, χάνοντας, μεταξύ των άλλων, ένα μέρος από το καφετί της χρώμα. Εδώ ακριβώς έγκειται η διαφορά λευκής και καφέ ζάχαρης: Η καφέ ζάχαρη έχει περάσει από λιγότερους κύκλους κατεργασίας, όχι από καθόλου όπως υποστηρίζεται.

Λόγω της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης σε ζάχαρη, τα ζαχαροκάλαμα δεν επαρκούν για τη δημιουργία της. Έτσι αρχίσαμε να παράγουμε ζάχαρη και από από ζαχαρότευτλα. Και τα δυο, παρά του ότι πάλι πιστεύεται λανθασμένα το αντίθετο, παράγουν ζάχαρης ίδιας ποιότητας με μια μόνο διαφορά: Η παραγωγή ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο είναι σχετικά πιο εύκολη, πιο γρήγορη, και επομένως πιο οικονομική. Αντιθέτως, η ζαχαρότευτλα φύεται πιο εύκολα και σε περισσότερα μέρη, καθιστώντας τη δημιουργία μεγάλων ποσοτήτων πιο εύκολη. Εν κατακλείδι, το συμπέρασμα είναι πως η καφέ ζάχαρη είναι μια λευκή ζάχαρη συν μελάσα, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν την καθιστά πιο υγιεινή.


Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος

Πηγές: Robert L. Wolke (What Einstein Told His Cook, 2002), www.onmed.gr,

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...