Back to Top

Το τελευταίο δημοψήφισμα στη Γερμανία πραγματοποιήθηκε από τον Αδόλφο Χίτλερ

Κι όμως οι Γερμανοί μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο δεν έχουν κάνει ούτε ένα δημοψήφισμα.

Ο λόγος που οι Γερμανοί δεν έχουν κάνει ούτε ένα δημοψήφισμα μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο είναι ότι το δημοψήφισμα τους θυμίζει έντονα τον Αδόλφο Χίτλερ, ο οποίος τα έκανε συνέχεια. Όχι βέβαια ότι ο Χίτλερ σεβόταν τη δημοκρατική διαδικασία, αλλά τα δικά του δημοψηφίσματα είχαν πάντα καθοδηγούμενα ερωτήματα. Ο Αδόλφος Χίτλερ διενήργησε συνολικά τέσσερα δημοψηφίσματα.

Το πρώτο δημοψήφισμα: Πραγματοποιήθηκε στις 12.11.1933, όπου οι Γερμανοί πολίτες κλήθηκαν να επικυρώσουν την απόφαση του Χίτλερ να αποχωρήσει από τη Σύνοδο της Γενεύης για τον αποκλεισμό. Το 99% αυτών που ψήφισαν, ψήφισε «Ναι». Άξιο αναφοράς είναι πως στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου ψήφισαν 2.242 κρατούμενοι, και από αυτούς οι 2.154 ψήφισαν «Ναι».

Το δεύτερο δημοψήφισμα: Πραγματοποιήθηκε στις 19.08.1934 και το θέμα του ήταν οι Γερμανοί πολίτες να πουν αν μετά το θάνατο του Προέδρου Hindenburg ήθελαν ο Αδόλφος Χίτλερ να γίνει ο Φύρερ. Η συμμετοχή έφτασε στο 95% και από αυτούς το 90% (38.000.000 άνθρωποι), ψήφισε «Ναι». Δεκαοκτώ μήνες νωρίτερα, όταν το ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ κατέβηκε στις εκλογές είχε πάρει μόλις το 44% (17.077.180 ψήφους).

Το τρίτο δημοψήφισμα: Πραγματοποιήθηκε στις 29.03.1936 και έθεσε ερώτημα αν Γερμανοί ήταν ή δεν ήταν σύμφωνοι με την πρόταση κατά την οποία οι Γερμανοί θα καταλάμβαναν στρατιωτικά το Rheinland, το οποίο σύμφωνα με τη συνθήκη των Βερσαλλιών ήταν αποστρατικοποιημένη ζώνη. Ψήφισε το 99% των ψηφοφόρων. Από αυτούς, το 98,8% ψήφισε «Ναι».

Το 4ο δημοψήφισμα: Πραγματοποιήθηκε στις 10.04.1938 και οι Γερμανοί πολίτες κλήθηκαν να πουν αν ήθελαν την προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία. Το 99% των ψηφοφόρων ψήφισε «Ναι».

Ο Χίτλερ είχε φτάσει την καθοδήγηση στο δημοψήφισμα στο απόγειο της ακμής της: Καθοδηγούμενα ήταν ακόμα και τα κυκλάκια του ΝΑΙ και του ΟΧΙ.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος