Back to Top

Γιατί ο χρυσός μετριέται σε καράτια;

Ήξερες ότι το «καράτι» προέρχεται από ένα ελληνικό δένδρο από το οποίο προέκυψε η μονάδα μέτρησης του χρυσού στην αρχαία Ελλάδα; 

Οι σπόροι του δέντρου ξυλοκερατιά (ή αλλιώς χαρουπιά) μοιάζουν με φασόλια και περιέχονται μέσα στους λοβούς. Οι αρχαίοι Έλληνες παρατήρησαν ότι όλοι οι σπόροι είχαν το ίδιο βάρος, ζύγιζαν δηλαδή μόλις 189 και 205 χιλιοστά του γραμμαρίου. Έτσι χρησιμοποίησαν το βάρος τους ως τη μικρότερη μονάδα μέτρησης του χρυσού. Επειδή οι λοβοί είχαν μάλιστα την μορφή κέρατος, ονομάστηκαν κεράτια και το βάρος των καρπών πήρε το όνομα καράτι.

Με το καράτι οι Αρχαίοι Έλληνες υπολόγιζαν το καθαρό βάρος του πολύτιμου μετάλλου και αναλόγως το πουλούσαν. Η εξόρυξη και το εμπόριο χρυσού άλλωστε, ήταν η βασικότερη αιτία της οικονομικής ανάπτυξης των αρχαίων πόλεων. Χάρη στα πολύτιμα κοιτάσματα τους, πολλές περιοχές ευημερούσαν και πολύτιμα έργα δημιουργήθηκαν. Ο χρυσός χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία κοσμημάτων, νομισμάτων, ενώ έγιναν ακόμη και χρυσά κτερίσματα για τους τάφους των νεκρών.