Back to Top

Η εργασία είναι πιο επικίνδυνη από τον πόλεμο

Κι όμως η εργασία είναι πιο θανατηφόρα από το ποτό, από τα ναρκωτικά ή ακόμα και από τον πόλεμο.

Κάθε χρόνο, περίπου 2.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν από ατυχήματα ή αρρώστιες που σχετίζονται με την εργασία τους, ενώ ο πόλεμος είναι υπεύθυνος «μόλις» για 650.000 θανάτους τον χρόνο. Οι τρεις πιο διαδεδομένες αιτίες θανάτου που είναι συνδεδεμένες με την εργασία είναι τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα, οι πτώσεις και ο φόνος.

Τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα ευθύνονται για το 25% περίπου των θανάτων εν ώρα εργασίας ή κατά την μετακίνηση του ατόμου από ή προς το χώρο εργασίας του. Αξιοσημείωτο είναι πως ακόμα και οι αστυνομικοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν στο τιμόνι, παρά από σφαίρα. Όσον αφορά τις πτώσεις, αυτές βρίσκονται στη δεύτερη θέση, με 12%. Πιο επιρρεπείς σε αυτή την κατηγορία, είναι οι εργάτες κατασκευαστικών εταιριών που τοποθετούν ή επισκευάζουν στέγες. Τέλος, στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκονται οι φόνοι, με αστυνομικούς και πωλητές/τριες να είναι τα πιο συχνά θύματα.

Η πιθανότητα θανάτου υπολογίζεται με βάση την κλίμακα Ντάκγουορθ, μια κλίμακα που επινόησε ο Δόκτωρ Φρανκ Ντάγκουορθ. Η εν λόγω κλίμακα μας ενημερώνει για τις πιθανότητες θανάτου που ελλοχεύει πίσω από κάθε δραστηριότητά μας.  Η πιο ασφαλής δραστηριότητα παίρνει την τιμή μηδέν, ενώ η τιμή 8 ισοδυναμεί σχεδόν με βέβαιο θάνατο. Ενδεικτικά, ακίνδυνη σχετικά θεωρείται η οδήγηση με 160 km/h από νηφάλιο άτομο (τιμή 1.9), η πρόσκρουση με μετεωρίτη (τιμή 1.6), ενώ επικίνδυνες δραστηριότητες με τιμή ρίσκου 5.5 θεωρούνται τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα, το καθάρισμα με ηλεκτρική σκούπα, το πλύσιμο των πιάτων και το περπάτημα στο δρόμο.


Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος

Πηγές: Το βιλίο της ολικλης άγνοιας(Τζον Λόυντ & Τζον Μίτσινσον, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2007), www.dumblittleman.comwww.37days.comhttp://thenextweb.com