Back to Top

Οι φίλοι μας δεν είναι πραγματικοί φίλοι μας

Κι όμως οι φίλοι μας είναι στην πραγματικότητα πολλοί πιο λίγοι απ' όσο νομίζουμε.

Έρευνα σε 600 φοιτητές από Ευρώπη, Αμερική και Ισραήλ προσπάθησε να εξακριβώσει πόσα από τα άτομα που κάποιος θεωρεί φίλους, είναι πραγματικά τέτοιοι. Όπως προκύπτει, μόλις ένας στους δυο από όσους αποκαλεί κανείς φίλους, μπορούν και εκείνοι να απαντήσουν το ίδιο. Φαίνεται δηλαδή πως τα αισθήματα δεν είναι αμοιβαία.

«Φαίνεται πως έχουμε κακή κρίση όταν πρέπει να αξιολογήσουμε ποιοι είναι οι φίλοι μας. Αν νομίζεις πως κάποιος είναι φίλος σου, τότε λογικά αναμένεις πως αισθάνεται και εκείνος έτσι. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα»;σημειώνει ο Erez Shmueliένας από τους συγγραφείς της έρευνας. Συνεπακόλουθο αυτού είναι πως φιλίες που δεν είναι αμοιβαίες δεν είναι το ίδιο ωφέλιμες για τη ζωή μας. Και αυτό γιατί ένας άνθρωπος που θεωρεί κάποιον φίλο του, επηρεάζεται περισσότερο από κάποιον, σε αντίθεση με εκείνον που δεν νιώθει το ίδιο και άρα η άποψη του, τον αφήνει παγερά αδιάφορο.

Τελικά ποιος είναι αληθινά φίλος μας; Οι ειδικοί λένε πως τα social media, θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να βγάλουμε άκρη. Ο αριθμός των κοινών μας φίλων, αλλά και μια ομοιότητα στα θέματα που σχολιάζει κανείς στις αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποτελέσουν έναν δείκτη για το πόσο κοντά βρίσκονται δύο φίλοι. Αντίστοιχα, όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά των κοινών φίλων, τόσο πιο πιθανό είναι μια φιλία να μην είναι αμοιβαία. Αλλά και γενικότερα, δύο φίλοι που έχουν πολλές κοινές παρέες, κοινά ενδιαφέροντα και τείνουν να συχνάζουν στα ίδια μέρη ή να έχουν τις ίδιες ασχολίες, θα έλεγε κανείς πως έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι πραγματικοί φίλοι.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη