Μάλλον επιβεβαιώνεται η θεωρία ότι άνθρωπος έγινε πιο έξυπνος χάρη στη μαγειρική.
Το τεμαχισμένο και μαγειρεμένο φαγητό επιτρέπει στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα να αντλεί περισσότερη ενέργεια. Κάτι που είναι αναμενόμενο, αφού το μαγείρεμα διασπά τα συστατικά των τροφών και περιορίζει τις ενεργειακές απαιτήσεις της πέψης. Αντιθέτως, το ωμό μη επεξεργασμένο φαγητό, θα έπρεπε μασηθεί ασταμάτητα για 9 ώρες την ημέρα προκειμένου να θρέψει τον ενεργοβόρο εγκέφαλο.