Back to Top

Η μαγειρική έκανε τον άνθρωπο πιο έξυπνο

Μάλλον επιβεβαιώνεται η θεωρία ότι άνθρωπος έγινε πιο έξυπνος χάρη στη μαγειρική.

Το τεμαχισμένο και μαγειρεμένο φαγητό επιτρέπει στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα να αντλεί περισσότερη ενέργεια. Κάτι που είναι αναμενόμενο, αφού το μαγείρεμα διασπά τα συστατικά των τροφών και περιορίζει τις ενεργειακές απαιτήσεις της πέψης. Αντιθέτως, το ωμό μη επεξεργασμένο φαγητό, θα έπρεπε μασηθεί ασταμάτητα για 9 ώρες την ημέρα προκειμένου να θρέψει τον ενεργοβόρο εγκέφαλο.

Τα ενεργειακά οφέλη της μαγειρικής είναι τόσο μεγάλα, ώστε έχουν οδηγήσει αρκετούς ανθρωπολόγους στο συμπέρασμα ότι οι πρόγονοί μας απέκτησαν μεγαλύτερο εγκέφαλο όταν ανακάλυψαν τις χρήσεις της φωτιάς. Πράγματι, oι αρχαιότερες ενδείξεις για τη χρήση φωτιάς, οι οποίες χρονολογούνται γύρω στο ένα εκατομμύριο χρόνια, σχεδόν συμπίπτουν χρονικά με την εμφάνιση ενός μεγάλου εγκεφάλου στον πρόγονό του ανθρώπου Homo erectus, πριν από περίπου ενάμισι εκατομμύριο χρόνια. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η διατροφή θέτει ένα απαράβατο όριο στην ποσότητα ενέργειας που μπορεί να προσλάβει σε ημερήσια βάση ένα θηλαστικό. 

Αρχικά μέτρησαν τους νευρώνες και την ενεργειακή κατανάλωση σε εγκεφάλους 13 ειδών πρωτευόντων και ακόμα 30 θηλαστικών. Ύστερα υπολόγισαν πόσες ώρες την ημέρα θα έπρεπε να μασουλά κάθε ζώο προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του εγκεφάλου του.Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο μέσος γορίλας χρειάζεται 8,8 ώρες την ημέρα, ένας ουραγκοτάγκος 7,8 ώρες, ένας χιμπατζής 7,3 ώρες και ένας άνθρωπος 9,3 ώρες.«Αν κανείς καταναλώνει μόνο ωμό φαγητό, οι ώρες της ημέρας δεν φτάνουν για να προσλάβει αρκετές θερμίδες και να αναπτύξει έναν τόσο μεγάλο εγκέφαλο» σχολιάζει η ερευνήτρια Σουζάνα Ηερκουλάνο-Χάουζελ.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...