Back to Top

Γιατί τα γράμματα στα πληκτρολόγια των υπολογιστών είναι μπερδεμένα;

Πρόκειται για την διάταξη «QUERTY» η οποία εφαρμόζεται πλέον σε κάθε πληκτρολόγιο.

Η πρώτη γραφομηχανή κατασκευάστηκε από τον Christopher Sholes Latham το 1868 στις ΗΠΑ. Περιελάμβανε έναν κινητό μηχανισμό με μελάνι, έναν μοχλό για τη συστροφή του χαρτιού και ένα πληκτρολόγιο με γράμματα, τα οποία αρχικά ήταν τοποθετημένα αλφαβητικά μεταξύ τους. Από την αρχή της λειτουργίας τους όμως, οι γραφομηχανές παρουσίασαν αρκετά λειτουργικά προβλήματα.

Το βασικό ήταν ότι μπλόκαραν συνέχεια τα γράμματα των γραφομηχανών και «κολλούσαν», κυρίως εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας των γραμματέων. Η πιο αξιόπιστη ιδέα που έπεσε στο τραπέζι ήταν να μειώσουν την ταχύτητά τους οι δακτυλογράφοι, έτσι ώστε να μην «κολλάνε» τα πλήκτρα. Ο ίδιος ο Latham σκέφτηκε ότι μία ήταν η λύση: Έπρεπε να μπερδέψει τις γραμματείς, ανακατανέμοντας και μπερδεύοντας τα γράμματα στο πληκτρολόγιο.

Η επιτυχία της σκέψης του φάνηκε άμεσα: Η ταχύτητα των γραμματέων μειώθηκε αισθητά, αφού για να σχηματίσουν πλέον μια λέξη έπρεπε όχι μόνο να «διανύσουν» μεγαλύτερη απόσταση με τα δάχτυλα στο πληκτρολόγιο, αλλά και να ψάξουν λίγο παραπάνω τα γράμματα. Η καινούργια διάταξη των πλήκτρων εξαφάνισε αμέσως τα κολλήματα και ονομάστηκε διάταξη «QUERTY» επειδή τα γράμματα της πρώτης σειράς σχηματίζουν την εν λόγω λέξη.
..

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...