Back to Top

Γιατί μια χάρτινη σακούλα σκάει με κρότο;

Κι όμως, για τους επιστήμονες, ο κρότος της σακούλας παραμένει ακόμα ένα άλυτο μυστήριο.

Οφείλεται πιθανότατα στο σπάσιμο του φράγματος του ήχου, αν και οι επιστήμονες διατηρούν ακόμα μερικές επιφυλάξεις. Γενικά οι ήχοι που αντιλαμβανόμαστε, υποδηλώνουν αλλαγές πίεσης στον ατμοσφαιρικό αέρα. Μια μεγάλη και απότομη αλλαγή πίεσης μπορεί να προκύψει με πολλούς τρόπους: Συμβαίνει όταν κλείνεις μια πόρτα με δύναμη, όταν χτυπάς ένα βιβλίο στο τραπέζι, όταν σκάει μια χαρτοσακούλα ή ένα μπαλόνι κ.α. 

Ο πιο τρομακτικός δρόμος του κόσμου

Ο «δρόμος προς τον ουρανό», όπως λέγεται στην επαρχία Χουνάν της Κίνας, θεωρείται ο ως πιο τρομακτικός δρόμος που έχει κατασκευαστεί.

Και όχι άδικα. Ανηφορίζει στο βουνό Tianmen, νότια της πόλης Zhangjiajie, φτάνοντας σε υψόμετρο 1.300 μέτρα μετά από 99 επικίνδυνες κλειστές στροφές. «Σίγουρα είναι δρόμος για όσους έχουν γερά νεύρα αλλά και καθόλου εξασθενημένη καρδιά», λένε οι ντόπιοι και οι τουρίστες που έχουν επιχειρήσει τη δύσκολη ανάβαση.

Τέλος τα σφραγίσματα των δοντιών

Άτρωτα στην τερηδόνα υπόσχεται να κάνει τα ανθρώπινα δόντια μια νέα χημική ουσία.

Η εν λόγω ουσία αναπτύχθηκε ύστερα από συνεργασία του  Πανεπιστημίου Γέιλ (ΗΠΑ) και του Πανεπιστημίου της Χιλής. Το μόριο Κeep 32, που έλαβε την ονομασία του από τα 32 μας δόντια,  εξολοθρεύει μέσα σε μόλις 60 δευτερόλεπτα τα επιβλαβή βακτήρια. Συγκεκριμένα, στοχεύει το Streptococcus mutans, το βακτήριο που μετατρέπει τα σάκχαρα στο στόμα σε γαλακτικό οξύ και οδηγεί στη διάβρωση της αδαμαντίνης των δοντιών.

Ρολόι με διάρκεια ζωής τα 10.000 χρόνια

Ο χρόνος αποτελεί αναπόσπαστο εμπόδιο για τα ανθρώπινα επιτεύγματα.  Όχι πλέον...

Το φαινόμενο της φθοράς που προκαλεί σε οποιαδήποτε κατασκευαστική καινοτομία, δημιουργεί συνεχώς καινούργιες προκλήσεις στους επιστήμονες. Για την μη κερδοσκοπική οργάνωση «Long Now Foundation» όμως, ο χρόνος αποτελεί τον καινούργιο «κολλητό» της. Η εταιρία που ίδρυσε ο Brian Eno, δημιούργησε ένα ρολόι, το οποίο θα μετράει το χρόνο για τα επόμενα 10.000 χρόνια.

Τα συναισθήματά μας επηρεάζουν τη γεύση

Τα συναισθήματα αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις διάφορες γεύσεις.

Επίσης μειώνουν την ικανότητα «καταγραφής» στον εγκέφαλό μας της ποσότητας του λίπους που καταναλώνουμε. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Würzburg (Γερμανία) και  από το Πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσι (Η.Π.Α.), διαπίστωσαν ότι η χαρά και η θλίψη αλλάζουν την αντίληψη των γεύσεων, με τις μεγαλύτερες αλλαγές να παρατηρούνται στις πικρές, στις γλυκές και στις ξινές γεύσεις.

Η ιστορία των ζαχαρωτών Haribo

Δημιουργός τους είναι ο Χάνς Ρίγκελ με καταγωγή από την πόλη της Βόννης (Γερμανία).

Από τα αρχικά του ονόματός του και της καταγωγής του προέκυψε και το όνομα των ζαχαρωτών: Hans, Riegel, Bonn → HariboΤα πρώτα Haribo που δημιουργήθηκαν ήταν τα αρκουδάκια (εικόνα αριστερά), τα οποία παραμένουν μέχρι και σήμερα πρώτα σε προτιμήσεις, όχι μόνο σε παιδιά, αλλά και στους ενήλικες. Ήταν το έτος 1921, όταν ο Χάνς Ρίγκελ άρχισε την αποκλειστική παραγωγή τους, βρίσκοντας από την αρχή τεράστια ανταπόκριση.