Back to Top

Γιατί η Σφίγγα δεν έχει μύτη;

Το άγαλμα της Σφίγγας της Γκίζας που βρίσκεται στην Αίγυπτο, έχει ιστορία 5000 χρόνων.

Με μήκος 73m, πλάτος 6m και ύψος 22m, η Σφίγγα αποτελεί το μεγαλύτερο άγαλμα που έχει φτιαχτεί ποτέ. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φαραώ Χεφρήνου (2558 - 2532 π.Χ.), ενώ παραμένει ακόμα άγνωστο ποιον απεικονίζει. Όπως ήταν φυσικό, χρόνος άφησε πάνω της τα αποτυπώματά του, προκαλώντας φθορές στο μνημείο, με μια να διατηρεί για αιώνες το μυστήριο της: Η εξαφάνιση της μύτης.

Αρκετοί ιστορικοί, ύστερα από μελέτες, ανέπτυξαν διάφορες ερμηνείες που εξηγούν την εξαφάνιση, χωρίς ωστόσο να έχει αποδειχθεί επισήμως καμία. Κατά καιρούς, έχουν κατηγορηθεί πολλοί για την εξαφάνιση της μύτης: Από τον βρετανικό και τον γερμανικό στρατό  του Α' και Β' Παγκοσμίου πολέμου, μέχρι και τον Ναπολέοντα κατά την διάρκεια τον επεκτατικών του πολέμων. Μάλιστα οι ξεναγοί στην Αίγυπτο, συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να πληροφορούν τους Τουρίστες ότι η μύτη της Σφίγγας εκλάπη από τον Ναπολέοντα.

Ούτε όμως ο Ναπολέοντας, ούτε οι Παγκόσμιοι πόλεμοι είναι υπαίτιοι για την εξαφάνιση, καθώς υπάρχουν ήδη από το 1737 σκίτσα της σφίγγας χωρίς μύτη. Η πιο πιθανή αιτία, την οποία υποστηρίζουν πλέον οι περισσότεροι ιστορικοί ερευνητές, αποδίδεται στην ίδια της την ηλικία: Στα σχεδόν 5000 χρόνια ύπαρξής της, η δράση των ανέμων και των υπολοίπων καιρικών φαινομένων υπήρξαν «εχθρικοί της σύμμαχοι», κατατρώγοντας τον ασβεστόλιθο από τον οποίο είναι φτιαγμένο το άγαλμα.

Διάβασε επίσης: Με υγρή άμμο κατασκευάστηκαν οι πυραμίδες
.

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος

Πηγές: Τζόν Λοϋντ & Τζόν Μίτσνσον, Αθήνα 2009, Το βιβλίο της ολικής άγνοιας, Εκδόσεις Πατάκη, el.wikipedia.org, www.focusmag.gr, astrikiprovoli.blogspot.com, www.trekearth.com

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...