Back to Top

Γιατί λικνίζεται η κόμπρα στον ήχο της φλογέρας;

Το γνώριζες ότι τα φίδια δεν μπορούν να αντιληφθούν την μουσική καθώς είναι κουφά;

Δεν είναι η μελωδία που κάνει την κόμπρα να λικνίζεται, αφού δεν διαθέτει τύμπανα. Παρόλα αυτά, η ακουστική της ικανότητα αλλά και όλων των φιδιών παραμένει οξύτατη, καθώς συντονίζονται από τις δονήσεις και από την συχνότητα των ήχων που εκπέμπουν οι υπόλοιποι οργανισμοί. Για παράδειγμα, έναν άνθρωπο που περπατά, το φίδι θα τον αντιληφθεί χάρη στις δονήσεις από τα βήματά του.

Αυτό που κάνει πραγματικά τις κόμπρες να λικνίζονται, δεν είναι ο ήχος της φλογέρας, αλλά η κίνηση της ίδιας της φλογέρας. Η κίνησή της ερμηνεύεται από το εν λόγω φίδι σαν απειλή, με αποτέλεσμα να λαμβάνει την γνωστή «όρθια στάση» του σώματος της. Αντιλαμβάνεται την φλογέρα του φακίρη ως υποψήφιο κίνδυνο και λικνίζεται ως αντίδραση στην κίνηση του μουσικού οργάνου. 

Έχουν παρατηρηθεί βέβαια περιστατικά με κόμπρες να επιτίθενται σε φλογέρες και να τραυματίζουν τα δόντια τους. Λόγω όμως της αίσθησης του κινδύνου που διακατέχουν, δεν τολμούν να το επιχειρήσουν ξανά. Επιπλέον, τα φίδια μπορούν εκτιναχθούν σε απόσταση ίση με το μήκος του σώματός τους. Γι' αυτό πάντα η φλογέρα του φακίρη απέχει από την κόμπρα μια απόσταση όση είναι περίπου το σώμα της.
.

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος

Πηγές: Τζόν Λοϋντ & Τζόν Μίτσινσον, Αθήνα 2009, Το βιβλίο της ολικής άγνοιας, Εκδόσεις Πατάκη, el.wikipedia.org, www.straitpinkie.comwww.marsnjak.com

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...