Back to Top

Το πιο αδιάβροχο υλικό στον κόσμο

Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Βοστώνη (Η.Π.Α.) δημιούργησαν το πιο αδιάβροχο και στεγνό υλικό του πλανήτη.

Η υδροφοβική επιφάνεια μπορεί, μεταξύ άλλων, να διατηρεί στεγνά τα ρούχα ή να εμποδίζει τη συσσώρευση πάγου πάνω στα φτερά των αεροπλάνων. Γενικά, το μυστικό για να παραμένει κάτι στεγνό, είναι να μένει το υλικό σε όσο γίνεται μικρότερη επαφή με το νερό. Δηλαδή με κάποιο τρόπο πρέπει να απωθεί τις σταγόνες από πάνω του.

Το «τρικ» των ερευνητών ήταν να δημιουργήσουν επιφάνειες με διαφορετική υφή, χάρη σε μικρά «σαμαράκια» (ύψους 0,1 χιλιοστών του μέτρου) πάνω σε μια επιφάνεια πυριτίου. Το γεγονός αυτό επέτρεψε στο νερό να γλιστράει και να απωθείται με ρυθμό κατά 40% ταχύτερο σε σχέση με ένα φύλλο λωτού (εικόνα αριστερά), το οποίο θεωρείται το πιο στεγνό φυτό στη φύση. Τέτοιες ραβδώσεις σαν «σαμαράκια» υπάρχουν στα φτερά ορισμένων πεταλούδων αλλά και στα φύλλα του νεροκάρδαμου, από όπου και εμπνεύστηκαν οι ερευνητές.

«Εδώ και χρόνια η βιομηχανία αντιγράφει τον λωτό. Θα έπρεπε μάλλον να προτιμήσουν να αντιγράψουν τις πεταλούδες και τα νεροκάρδαμα (εικόνα αριστερά)», είπε ο Κρίπα Βαρανάσι. Εφαρμόζοντας αυτή την τεχνική σε διάφορα υλικά (μέταλλα, κεραμικά, υφάσματα κ.α.), οι επιστήμονες ελπίζουν να δημιουργήσουν μια νέα γενιά αδιάβροχων προϊόντων, από τέντες μέχρι ανεμογεννήτριες. Ιδιαίτερες προοπτικές δημιουργεί η νανοτεχνολογία στη βιομηχανία υφασμάτων, η οποία συνεχώς αναζητά ρούχα που να μπορούν να μένουν στεγνά όσο γίνεται πιο πολύ.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...