Back to Top

Το Ίντερνετ ζυγίζει όσο μια φράουλα


Το ήξερες ότι το Ίντερνετ ζυγίζει όσο μια μεγάλη φράουλα;
.
Ο μαθηματικός Τζων Κουμπιάτοβις, προσπάθησε να υπολογίσει το βάρος που προστίθεται σε έναν αναγνώστη ηλεκτρονικών βιβλίων (ebook reader) κάθε φορά που "φορτώνεται" ένα βιβλίο. Ο Κουμπιάτοβις έβγαλε το συμπέρασμα χρησιμοποιώντας την γνωστή εξίσωση του Αϊνστάιν Ε=mc2 και εκτίμησε τελικά ότι το γέμισμα με ηλεκτρονικά βιβλία ενός Kindle χωρητικότητας 4GB, θα αυξήσει το βάρος του κατά ένα δισεκατομμυριοστό του δισεκατομμυριοστού του γραμμαρίου.

Ανάλογα, ένα επιστημονικό κανάλι στο YouTube (YouTube Channel) προσπάθησε να υπολογίσει το βάρος του Internet. Το εκπληκτικό είναι ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν παραπάνω από 50 γραμμάρια, δηλαδή όσο περίπου μια μεγάλη φράουλα! Στην πραγματικότητα, όμως, όλες οι πληροφορίες ζυγίζουν λιγότερο από ένα κόκκο σκόνης. Τα 50 γραμμάρια είναι ουσιαστικά όλα τα ηλεκτρόνια στο ρεύμα που απαιτείται για τη λειτουργία του Διαδικτύου - υποθέτοντας ότι χρειάζονται 75 με 100 εκατομμύρια servers για τη λειτουργία του, χωρίς να υπολογίζονται οι οικιακοί υπολογιστές.

Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 40 δισ. watts  και ζυγίζει όσο μια μεγάλη φράουλα! Εάν θέλαμε να συμπεριλάβουμε και τους οικιακούς υπολογιστές τότε το σύνολο του Διαδικτύου ζυγίζει όσο τρεις μεγάλες φράουλες! Πάντως σύμφωνα με τον Ερικ Σμιτ, της Google, είναι δύσκολο να υπολογιστεί η πληροφορία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Διαδίκτυο, περίπου 5 εκατομ. terabytes και μόλις το 0,04% από αυτά έχουν ταξινομηθεί από την εταιρεία.
.

Συντάκτης: Κυριάκος Αθανασίου
.
Πηγές: http://www.dailymail.co.ukwww.tovima.gr, www.pastrychef.gr