Back to Top

Ποιος ήχος είναι ο πιο δυνατός;

Ο πιο δυνατός ήχος είναι πιθανότατα ο θόρυβος εκτόξευσης ενός διαστημικού λεωφορείου. 

Η έντασή του υπολογίζεται σε τουλάχιστον 200 ντεσιμπέλ (db), αλλά είναι δύσκολο να προσδιοριστεί επακριβώς, καθώς είναι τεχνικά αδύνατο να τοποθετηθεί ένας μετρητής ήχου κάτω από τους πυραυλοκινητήρες. Ούτε θα ήταν φρόνιμο να βιώσει κανείς μια τέτοια ηχητική εμπειρία, γιατί θα έχανε ακαριαία την ακοή του.

Η κλίμακα της έντασης του ήχου είναι λογαριθμική, κάτι που σημαίνει ότι μια αύξηση της τάξεως των 10 db ισοδυναμεί με διπλασιασμό της πραγματικής έντασης του ήχου. Όταν ένα Boeing 747 απογειώνεται, η ένταση του ήχου ανέρχεται στα 140 db. Επομένως, συγκριτικά με το διαστημικό λεωφορείο «βρυχάται» 64 φορές πιο σιγά.

Στο ζωικό βασίλειο, η φάλαινα φυσητήρας θεωρείται πως είναι το ζώο που παράγει το δυνατότερο φυσικό ήχο. Με τη βοήθεια ενός ειδικού οργάνου στο ρύγχος της, δημιουργεί έναν πολύ ισχυρό και κατευθυνόμενο ήχο, η ένταση του οποίου αντιστοιχεί σε 170 db στον αέρα, όσο δηλαδή ένας πυροβολισμός τουφεκιού στην ίδια την κάννη που εκπυρσοκροτεί. Η φάλαινα χρησιμοποιεί τον ήχο για ηχοεντοπισμό και για να παραλύει τη λεία της.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...