Back to Top

Ο σκύλος μας αντανακλά το χαρακτήρα μας

Οι ράτσες σκύλων σχετίζονται άμεσα με συγκεκριμένους τύπους ανθρώπων.

«Τείνουμε να επιλέγουμε σκύλους που μας μοιάζουν, όπως ακριβώς επιλέγουμε έναν σύντροφο με παρόμοια ενδιαφέροντα», εξηγεί ο ερευνητής Λανς Γουόρκμαν. Οι Βρετανοί επιστήμονες προχώρησαν σε μελέτη του τρόπου με τον οποίο στοιχεία της προσωπικότητας ενός ατόμου μπορούν να επηρεάσουν πραγματικές συμπεριφορές.

Οι έρευνες, επικεντρώθηκαν κυρίως στην εξέταση του χαρακτήρα ιδιοκτητών καθαρόαιμων σκύλων. Βάσει των αποτελεσμάτων συγκεντρωτικά, φάνηκε ότι οι κάτοχοι σκύλων μικρού μεγέθους (π.χ. γιορκσάιρ τεριέ) εμφανίζουν έντονη εξωστρέφεια, είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, ενώ τείνουν να αγαπούν τις τέχνες και να παρακολουθούν τα πολιτιστικά δρώμενα. Οι κάτοχοι μεγαλόσωμων φιλικών σκύλων (π.χ. τα λαμπραντόρ) διαθέτουν ιδιαίτερα ευχάριστο χαρακτήρα.

Αναλυτικότερα:
- Οι κάτοχοι ποιμενικών ή σκύλων χρησιμότητας ήταν πιο εξωστρεφείς από κάθε άλλον ιδιοκτήτη σκύλου.
- Οι ιδιοκτήτες κυνηγόσκυλων και μικρόσωμων σκύλων εμφανίζονταν πιο ευχάριστοι συγκριτικά με τους υπόλοιπους.
- Οι κάτοχοι σκύλων «toy» έδειχναν να έχουν ιδιαίτερα ανοιχτή προσωπικότητα και έντονη φαντασία.

Τα άτομα που κατά τους ειδικούς εμφανίζουν μεγαλύτερη συναισθηματική σταθερότητα, είναι εκείνα που έχουν λαγωνικά, συμπεριλαμβανομένων μπιγκλ και αφγανικών λαγωνικών. Σύμφωνα με τους ίδιους τα στοιχεία αυτά, θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα τόσο σε όσους διαθέτουν ήδη έναν τετράποδο συγκάτοικο, όσο και σε άτομα που σχεδιάζουν να πάρουν σκύλο, καθώς προσφέρουν καθοδήγηση κατά την επιλογή ενός ζώου, με στόχο την ιδανική συμβίωση.

.
...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...