Back to Top

Πιο υγιείς όσοι ζουν κοντά στη θάλασσα

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια αγγλική μελέτη, η οποία ανέλυσε στοιχεία από 48.000.000 κατοίκους.

Όσο πιο κοντά στις ακτές ζούσαν οι ερωτηθέντες, τόσο πιθανότερο ήταν να αναφέρουν πως δεν αντιμετώπισαν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας κατά το τελευταίο έτος. Το εύρημα αυτό έμεινε αναλλοίωτο ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία, όπως το φύλο, η ηλικία, η οικονομική κατάσταση κ.α.

Η διαφορά από την ζωή κοντά στη θάλασσα και την ζωή στην ύπαιθρο ήταν σχετικά μικρή. Περίπου 1% περισσότεροι άνθρωποι που ζούσαν σε απόσταση 800 μέτρων από την παραλία ανέφεραν καλύτερη υγεία απ’ ό,τι άνθρωποι που ζούσαν 50 χιλιόμετρα από την παραλία. «Η μικρή διαφορά, όμως, όταν μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπους, αυτομάτως μετατρέπεται σε τεράστιο αριθμό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπεν ΟυίλερΟι ερευνητές εκτιμούν ότι η ζωή δίπλα στην θάλασσα σχετίζεται με καλύτερη υγεία επειδή το θαλάσσιο περιβάλλον μειώνει το στρες.

Εν τούτοις, είναι πολύ νωρίς για να προταθεί σε όσους έχουν τη δυνατότητα να μετακομίσουν σε παραθαλάσσια προάστια. «Η μελέτη μας εντόπισε μία συσχέτιση, αλλά ακόμα δεν τεκμηρίωσε την σχέση αιτίας-αποτελέσματος», εξήγησε ο δρ Ουίλερ. Εάν το εύρημα επιβεβαιωθεί από μελλοντικές μελέτες, το επόμενο βήμα θα είναι να βρεθεί πως ακριβώς ωφελεί το παραθαλάσσιο περιβάλλον την υγεία.
.

...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...