Back to Top

Η πιο μακρινή φωτογραφία του σύμπαντος

Την πιο μακρινή ματιά στο σύμπαν που έχει ρίξει ποτέ ο άνθρωπος, μας χάρισε ο δορυφόρος «Χαμπλ» της NASA.

Οι αστρονόμοι κατάφεραν και δημιούργησαν μια συνθετική φωτογραφία συνενώνοντας περισσότερες από 2.000 εικόνες, που επί μια δεκαετία είχε τραβήξει το διαστημικό τηλεσκόπιο. Η φωτογραφία αποτελεί ένα διαχρονικό «καλειδοσκόπιο» με την ταυτόχρονη απεικόνιση τόσο νεαρών όσο και πανάρχαιων γαλαξιών, καθώς και άλλων ουράνιων αντικειμένων.

Η ηλικία των πιο μακρινών άστρων της φωτογραφίας είναι περίπου 13 δισεκατομμυρίων ετών, μόλις δηλαδή 450.000.000 χρόνια μετά από το γεγονός που πιθανολογείται ότι προκάλεσε τη «Μεγάλη Έκρηξη»Η εικόνα με την ονομασία «Hubble eXtreme Deep Field» (XDF), καλύπτει ένα μικρό μόνο κομμάτι του ουρανού του νοτίου ημισφαιρίου (μικρότερο από τη διάμετρο της πανσελήνου) στην κατεύθυνση του αστερισμού της Καμίνου.

Οι πιο αχνοί από αυτούς τους γαλαξίες έχουν φωτεινότητα μόλις το ένα δισεκατομμυριοστό αυτού που μπορεί να δει το γυμνό μάτι. Το αρχέγονο σύμπαν, ήταν ένα βίαιο μέρος, καθώς γαλαξίες συγκρούονταν μεταξύ τους και νέα άστρα δημιουργούνταν συνεχώς. Το φως από αυτά τα δραματικά συμβάντα φθάνει στη Γη μόλις τώρα, επιτρέποντάς μας να ρίξουμε μια ματιά στο απώτατο συμπαντικό παρελθόν.

     Η πιο μακρινή φωτογραφία του σύμπαντος:

     σχετικό video:
  
.
.
...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...