Back to Top

Διάβασμα & σταυρόλεξα «θωρακίζουν» τη μνήμη

Το διάβασμα και τα σταυρόλεξα συμβάλλουν στη διατήρηση της μνήμης μέχρι τα βαθιά γηρατειά.

Όπως δείχνουν οι μελέτες, οι συστηματικές δραστηριότητες που διεγείρουν τον εγκέφαλο, σχετίζονται με βραδύτερο ρυθμό εκφύλισης των νοητικών λειτουργιών. Έτσι,  μπορεί οι ηλικιωμένοι που διατηρούν δραστήριο τον εγκέφαλό τους, να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια, αλλά η μνήμη ωφελείται ιδιαιτέρως όταν κάποιος αρχίζει να ασχολείται με αυτήν σε καθημερινή βάση, πολύ νωρίτερα στη ζωή.

Όπως διαπιστώθηκε ερευνητικά, όσοι ασχολούνται καθημερινά με πνευματικές δραστηριότητες σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, έχουν ρυθμό εκφύλισης της μνήμης κατά 32% βραδύτερο σε σύγκριση με όσους έχουν μέτρια ενασχόληση με αυτές και κατά 48% βραδύτερο σε σχέση με αυτούς που διαβάζουν ή λύνουν σταυρόλεξα αραιά και που. Ακόμα και στην περίπτωση  που εκδηλώσουν άνοια, η ρυθμός εξέλιξής της θα είναι μειωμένος κατά 15% σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η συστηματική εξάσκηση του εγκεφάλου από τις πρώτες κιόλας δεκαετίες της ζωής ενός ατόμου, είναι πολύ σημαντική για την υγεία του στην τρίτη ηλικία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόμπερτ Σ. Γουϊλσον, νευροψυχολόγος στο Κέντρο Νόσου Αλτσχάιμερ του Πανεπιστημίου Rush, στο Σικάγο (Η.Π.Α.). «Συνεπώς, καλό είναι να προσπαθούμε να ασχολούμαστε καθημερινά με δραστηριότητες απαιτητικές για τον εγκέφαλό μας», πρόσθεσε.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος

Πηγέςwww.guardian.co.ukwww.sheknows.comwww.tanea.gr, www.ipaideia.gr

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...