Back to Top

Κάμερα η οποία αναγνωρίζει τους μεθυσμένους

Δυο Έλληνες επιστήμονες ανέπτυξαν μια τεχνολογία που μπορεί να ανιχνεύσει ποιος είναι μεθυσμένος και ποιος όχι.

Ο καθηγητής Βασίλης Αναστασόπουλος και η ερευνήτρια Γεωργία Κούκιου του Εργαστηρίου Φυσικής του πανεπιστημίου της Πάτρας, ανέπτυξαν μια θερμική κάμερα, που ανιχνεύει την αυξημένη θερμότητα του προσώπου. Μελλοντικά,  θα μπορεί να αναγνωρίζει και «προδίδει» και  τους μεθυσμένους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πειραμάτων, παρατηρείται αύξηση της θερμότητας στους μεθυσμένους ιδιαίτερα  στη μύτη, ενώ το μέτωπο παραμένει συνήθως πιο δροσερό. Και αυτό γιατί το αλκοόλ προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στην επιφάνεια του δέρματος του προσώπου. Τα θερμά αυτά σημεία, ανιχνεύονται από το σύστημα θερμικής αναγνώρισης της κάμερας και ταξινομούν κάποιον ως μεθυσμένο ή όχι.

Η τεχνολογία θερμικής απεικόνισης μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο τις αστυνομικές αρχές, αλλά και άλλες υπηρεσίες. Θα βοηθήσει επιπλέον και τους ιδιοκτήτες των μπαρ, καθώς θα αποφεύγονται οι υποκειμενικού χαρακτήρα εκτιμήσεις για το αν κάποιος είναι μεθυσμένος ή όχι. Έτσι, θα γνωρίζουν πότε κάποιος έχει πράγματι μεθύσει και θα του αρνούνται το σερβίρισμα  ή γενικά την είσοδό του στο χώρο.
.

...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...