Back to Top

Ποιο είναι το νόημα της ζωής;


Για αρκετά χρόνια η Bronnie Ware εργάστηκε σε οίκους ευγηρίας, τον τελευταίο δηλαδή σταθμό των ανθρώπων λίγο πριν το θάνατο.

Η Bronnie μοιραζόταν πολλά μαζί τους τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής τους. Θεωρεί πως οι άνθρωποι ωριμάζουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με το θάνατο. Παρόλο που τα αρνητικά συναισθήματα κυριεύουν τους περισσότερους (φόβος, θυμός, τύψεις), κάθε άνθρωπος προσπαθεί να βρει τη γαλήνη λίγο πριν φύγει από τη ζωή. Συνομιλώντας μαζί τους, πέντε είναι τα κύρια πράγματα για τα οποία είχαν μετανιώσει σε όλη τη διάρκεια της ζωή τους.

«Μακάρι να ζούσα τη ζωή μου όπως ήθελα και όχι όπως μου επέβαλαν»
Αυτό το λένε οι περισσότεροι άνθρωποι όταν συνειδητοποιούν ότι η ζωή τους έχει σχεδόν τελειώσει και κοιτούν στο παρελθόν είναι εύκολο να δουν πόσα όνειρα έμειναν ανεκπλήρωτα. Οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλη τους τη ζωή δεν εκπλήρωσαν ούτε τα μισά από όσα είχαν ονειρευτεί.


«Μακάρι να μην εργαζόμουν τόσο σκληρά»
Αυτό το λένε κυρίως άνδρες ασθενείς. Είναι όλοι αυτοί που δεν πρόλαβαν να χαρούν τα παιδιά τους, δεν κατάφεραν να τα πάρουν μια αγκαλιά, να τα μεγαλώσουν, να χαρούν την εφηβεία τους. Είναι όλοι αυτοί που δεν έψαξαν αγάπη από το σύντροφό τους.


«Μακάρι να είχα το θάρρος να εκφράσω τα συναισθήματά μου»
Πολλοί άνθρωποι δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους, προκειμένου να διατηρήσουν ισορροπίες με τους άλλους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είμαστε μέτριοι ως οντότητες. Υπάρχουν πολλές ασθένειες που σχετίζονται με την πικρία και τη δυσαρέσκεια.


«Μακάρι να είχα διατηρήσει επαφή με τους φίλους μου»
Συχνά δεν συνειδητοποιούμε τα πραγματικά οφέλη της φιλίας. Ο πολυάσχολος τρόπος ζωής φθείρει τη φιλία. Αυτό όμως που μένει στο τέλος είναι αυτό γι’ αυτό διαφυλάξετε την ως κόρη οφθαλμού.


«Μακάρι να είχα αφήσει τον εαυτό μου να είναι πιο ευτυχισμένος»
Πολλοί δεν είχαν αντιληφθεί μέχρι το τέλος της ζωής τους ότι η ευτυχία είναι μια επιλογή. Είχαν μείνει κολλημένοι σε παλιά πρότυπα και συνήθειες. Ο φόβος της αλλαγής τους έκανε να προσποιούνται ακόμα και στον ίδιο τους το εαυτό.



0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...