Back to Top

Πώς δημιουργήθηκε το φεγγάρι;

Φως στο μυστήριο έριξαν με τα ευρήματά τους δυο ανεξάρτητες έρευνες.

Και οι δυο έρευνες στηρίζουν τα συμπεράσματά τους στην κοινώς αποδεχτή πια θεωρία της «γιγάντιας πρόσκρουσης». Συμπεραίνουν ότι ο σχηματισμός του φεγγαριού προήλθε από την ένωση συντριμμιών ενός πλανήτη που εκτοξεύθηκαν στο διάστημα, όταν αυτός συγκρούστηκε με τη Γη πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η πρώτη έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες του Ινστιτούτου SETI στην Καλιφόρνια. Υποστηρίζει ότι η ισχυρή πρόσκρουση του πλανήτη με τη τη γη, επιτάχυνε τον ρυθμό περιστροφής της Γης τόσο πολύ που μια ημέρα διαρκούσε μόνο δυο με τρεις ώρες. Αν η ημέρα όντως διαρκούσε τόσο λίγο, είναι πιθανό από την πρόσκρουση να εκτοξεύθηκαν συντρίμμια μεγατόνων στο διάστημα με αποτέλεσμα τον σχηματισμό της Σελήνης.

Η δεύτερη έρευνα διεξήχθη από το Νοτιοδυτικό Ερευνητικό Κέντρο στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Και αυτή υποστηρίζει ότι η Σελήνη προέκυψε μετά την πρόσκρουση ενός αγνώστου πλανήτη στη Γη, όμως διαφοροποιείται από τις προηγούμενες μελέτες υπογραμμίζοντας ότι η Γη και ο άγνωστος πλανήτης είχαν το ίδιο μέγεθος. Οι παλαιότερες μελέτες εισηγούνταν ότι ο άγνωστος πλανήτης είχε μικρότερο μέγεθος (περίπου όσο ο πλανήτης Άρης).

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...