Back to Top

Οι ξένες γλώσσες αυξάνουν την ευφυΐα μας

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών αποδείχτηκε πως συμβάλλει και στην βελτίωση της υγείας μας.

Μεταξύ των άλλων, η εκμάθηση ξένων γλωσσών, απομακρύνει τον κίνδυνο πρόωρης εμφάνισης της νόσου ΑλτσχάιμερΟι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα νεαρών μαθητών της Μεταφραστικής Ακαδημίας των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουψάλα, οι οποίοι καλούνται να μάθουν ξένες γλώσσες με πολύ ταχύ ρυθμό, που σπάνια συναντάται σε άλλα προγράμματα εκμάθησης.

Οι επιστήμονες, αρχικά μελέτησαν με τις τεχνικές της νευροαπεικόνισης τους εγκεφάλους των εθελοντών πριν ξεκινήσουν μαθήματα διάφορων ξένων γλωσσών, και στη συνέχεια μετά από τρεις μήνες μαθημάτων. Διαπίστωσαν μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στον εγκέφαλο των σπουδαστών. Για να έχουν βέβαια και ένα μέτρο σύγκρισης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν και μια δεύτερη ομάδα ελέγχου από σπουδαστές της ιατρικής, οι οποίοι επίσης μελετούσαν εντατικά, αλλά χωρίς να μαθαίνουν ξένες γλώσσες. 

Ενώ οι εγκέφαλοι των σπουδαστών της ιατρικής δεν εμφάνισαν μεγάλη αλλαγή μέσα σε ένα τρίμηνο, οι εγκέφαλοι των υποψήφιων μεταφραστών είχαν διογκωθεί αισθητά στον ιππόκαμπο (εμπλέκεται στην μάθηση νέων πραγμάτων και στον προσανατολισμό στο χώρο) και σε τρεις περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού. Προς έκπληξη των επιστημόνων, διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου αναπτύχθηκαν σε διαφορετικό βαθμό ανάλογα με το πόσο καλές ήταν οι επιδόσεις των μαθητών στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας. Όσο πιο μεγάλη ήταν η διόγκωση του εγκεφάλου στις προαναφερόμενες περιοχές του φλοιού και του ιππόκαμπου, τόσο καλύτερες ήταν οι μεταφραστικές ικανότητες των σπουδαστών. 
.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...