Back to Top

Τα κορίτσια παίρνουν καλύτερους βαθμούς

Οι βαθμοί των κοριτσιών στο σχολείο υπερέχουν αυτών τον αγοριών, ενώ το χάσμα είναι ακόμα μεγαλύτερο στα θεωρητικά μαθήματα.

Παρά τα στερεότυπα ότι τα αγόρια τα καταφέρνουν καλύτερα στα μαθήματα των θετικών επιστημών, στην πραγματικότητα τα κορίτσια παίρνουν μεγαλύτερους βαθμούς στο σχολείο σε όλα τα μαθήματα. Σύμφωνα με καναδική επιστημονική έρευνα, το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε όλο τον κόσμο εδώ και έναν αιώνα, ενώ οι ερευνητές κάνουν λόγο για ένα «καλά κρυμμένο μυστικό», με δεδομένο ότι του έχει δοθεί ελάχιστη προσοχή μέχρι τώρα.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές ανέλυσαν 308 μελέτες που αφορούσαν τη βαθμολογία περίπου 539.000 αγοριών και 595.000 κοριτσιών σε πάνω από 30 χώρες, μεταξύ των ετών 1914 – 2011. Όπως διαπιστώθηκε, οι βαθμοί των κοριτσιών συστηματικά υπερέχουν των αγοριών και η διαφορά είναι μεγαλύτερη στα γλωσσικά μαθήματα (θεωρητικά), σε σχέση με τα θετικά. Γενικότερα, οι βαθμολογικές διαφορές μεταξύ κοριτσιών – αγοριών αυξάνουν από το Δημοτικό έως το Γυμνάσιο, αλλά μειώνονται από το γυμνάσιο έως το λύκειο και το πανεπιστήμιο. Από την άλλη, τα αγόρια υπερτερούν στα διαγωνίσματα, όπου και παίρνουν πιο συχνά υψηλότερη βαθμολογία.

Όπως επισημαίνεται, οι σχολικοί βαθμοί αντανακλούν ευρύτερα την προσπάθεια που καταβάλλει ένας μαθητής και την επιμονή του σε βάθος χρόνου. Σε αυτό τα κορίτσια υπερτερούν, καθώς τείνουν να διαβάζουν περισσότερο όλη τη χρονιά. Από την άλλη, τα διαγωνίσματα αξιολογούν συγκεκριμένες ικανότητες σε ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο. Σε αυτό τα αγόρια τα πηγαίνουν καλύτερα, αφού παραδοσιακά δίνουν έμφαση στην απόδοση και εστιάζουν κυρίως στα τελικά διαγωνίσματα και όχι στην χρόνια προσπάθεια.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...