Back to Top

Το χρώμα των ματιών φανερώνει τον ψεύτη

Οι άνθρωποι βλέπουν τους καταστανομάτηδες ως πρόσωπα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης.

Αντίθετα, δεν εμπιστεύονται εύκολα τους γαλανομάτηδες, εκτός και αν έχουν φαρδύ πρόσωπο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε επιστημονική έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας. Η έρευνα για πρώτη φορά συσχετίζει το χρώμα των ματιών και το σχήμα του προσώπου ενός ανθρώπου, με το πόσο αξιόπιστος και έμπιστος φαίνεται στους γύρω του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι καθεαυτό το χρώμα των ματιών δεν είναι εκείνο που καθορίζει την αξιοπιστία ενός ατόμου. Αν φαίνονται μόνο τα μάτια του, δεν διαπιστώνεται κάποια σημαντική διαφορά μεταξύ καστανομάτηδων και γαλανομάτηδων, όσον αφορά το αίσθημα εμπιστοσύνης που γεννούν. Σύμφωνα με τους Τσέχους ερευνητές, είναι το χρώμα των ματιών σε συνδυασμό με το σχήμα του προσώπου που κάνει τη διαφορά. Ο συνδυασμός ματιών-προσώπου είναι που δημιουργεί μεγαλύτερο αίσθημα εμπιστοσύνης στους άλλους.

Έτσι, παρόλο που άνδρες με γαλανά μάτια και λεπτό μακρύ πρόσωπο αντιμετωπίζονται ως λιγότερο αξιόπιστοι, το ίδιο δεν ισχύει με τα γυναικεία πρόσωπα. Το σχήμα του προσώπου μιας γυναίκας, δεν φαίνεται να επηρεάζει την εντύπωση που σχηματίζουν οι άλλοι για το βαθμό αξιοπιστίας της. Επίσης, συγκριτικά με τα αντρικά, τα γυναικεία πρόσωπα κρίνονται ως πιο αξιόπιστα. Από την άλλη, τα πιο στρογγυλά ανδρικά πρόσωπα, με μεγαλύτερο στόμα και σαγόνι, έγιναν αντιληπτά ως πιο αξιόπιστα σε σχέση με τα πιο στενόμακρα πρόσωπα. Ευνοημένοι στο θέμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης εμφανίζονται άνδρες και γυναίκες με καστανά μάτια, ενώ άτομα με πράσινα μάτια βρίσκονται σε μια μέση κατάσταση.
.
.
...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...