Back to Top

Οι αστραπές μπορεί να φέρουν πονοκεφάλους

Όχι μόνο κεραυνοί, αλλά και αστραπές μπορεί να πυροδοτήσουν πονοκεφάλους και ημικρανίες. 

Αμερικανική έρευνα διαπίστωσε ότι οι υγιείς άνθρωποι είναι κατά μέσο όρο 24% πιθανότερο να εμφανίσουν τέτοια συμπτώματα την ημέρα που υπάρχουν αστραπές και κεραυνοί στον ουρανό. Η επίπτωση αυτή φαίνεται να ισχύει για όσους βρίσκονται σε ακτίνα έως 40 χιλιομέτρων από την περιοχή των αστραπών και των κεραυνών.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι όσοι άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιους πόνους στο κεφάλι τους, φαίνεται να επηρεάζονται ακόμη περισσότερο, καθώς τα συμπτώματα πονοκεφάλου τους αυξάνονται κατά 31% και της ημικρανίας κατά 28%Οι ακριβείς μηχανισμοί για αυτό το φαινόμενο παραμένουν ακόμα άγνωστοι. Ωστόσο θεωρείται πιθανό ότι οι ηλεκτρικές αλλαγές στον αέρα λόγω των αστραπών προκαλούν μεταβολές στο ηλεκτρικό δυναμικό του εγκεφάλου. Παράλληλα, οι αστραπές αυξάνουν το όζον και μπορεί να απελευθερώνουν άλλες ανόργανες και οργανικές ουσίες που πιθανώς επίσης οδηγούν σε πονοκεφάλους. 

Η δυσκολία εξήγησης περιπλέκεται και από το γεγονός ότι γενικότερα οι ημικρανίες παραμένουν σε σημαντικό βαθμό ανεξήγητες. Πάντως οι ερευνητές επισήμαναν ότι η μελέτη τους αναδεικνύει μεν τη σχέση ανάμεσα στις αστραπές και τους πονοκεφάλους, όμως δεν μπορεί να αποδείξει ότι όντως οι πρώτες προκαλούν τους δεύτερους. Γι’ αυτό τόνισαν την ανάγκη να γίνουν νέες μελέτες.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...