Back to Top

Ο εγκέφαλός μας προδίδει την «αληθινή» αγάπη

Ερευνητές πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το «αποτύπωμα» του έρωτα στον εγκέφαλό μας. 

Εξετάζοντας ερωτευμένους εθελοντές, οι επιστήμονες εντόπισαν στον εγκέφαλό τους διαφορετικά μοτίβα δραστηριότητας τα οποία φάνηκαν να «οδηγούν» σε διαφορετική έκβαση την ερωτική ιστορία ενός ζευγαριού:  Το ένα δείχνει να συνδέεται με «ακλόνητα» συναισθήματα και σταθερότητα στη σχέση ενώ το άλλο μάλλον αποτελεί δυσάρεστο οιωνό, προαναγγέλλοντας ότι το αρχικό πάθος σύντομα θα ξεφουσκώσει.

Οι ερευνητές έδειξαν αρχικά στους εθελοντές φωτογραφίες των συντρόφων τους, ζητώντας τους να φέρουν στο μυαλό τους αναμνήσεις που είχαν μαζί τους. Στη συνέχεια, τους έδειξαν φωτογραφίες προσώπων με τα οποία δεν είχαν ερωτική σχέση. Σε όλες τις περιστάσεις κατέγραψαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Τρία χρόνια αργότερα, ανέλυσαν τις εγκεφαλικές  μαγνητικές τομογραφίες των εθελοντών   με βάση την έκβαση της ερωτικής σχέσης του καθενός (οι μισοί περίπου είχαν χωρίσει). Ανακάλυψαν ότι μια αγάπη που προορίζεται να κρατήσει ενεργοποιεί διαφορετικές περιοχές στον εγκέφαλο.

Όσοι εξακολουθούσαν να είναι σε σχέση, εμφάνισαν έντονη δραστηριότητα στον κερκοφόρο πυρήνα, μια περιοχή που συνδέεται με τη συναισθηματική αντίδραση στα οπτικά ερεθίσματα της ομορφιάς. Επιπλέον, είχαν μικρότερα επίπεδα δραστηριότητας στον μέσο κογχομετωπιαίο φλοιό, περιοχή η οποία σχετίζεται με την κριτική, κάτι το οποίο σημαίνει, ότι ήταν λιγότερο επικριτικοί απέναντι στους συντρόφους τους. Τέλος, τα επίπεδα δραστηριότητας των ''σταθερών'' εθελοντών ήταν επίσης μικρότερα στα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον εθισμό και την ανταμοιβή. Τα συγκεκριμένα κέντρα, απενεργοποιούνται όταν νιώθουμε ικανοποιημένοι και «γεμάτοι».


Αριστερά: η τομογραφία ενός ερωτευμένου εθελοντή που η σχέση του διήρκεσε. 
Δεξιά: Ο εγκέφαλος ενός εθελοντή ο οποίος χώρισε στο επόμενο διάστημα.



...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη
Πηγές: www.upd8.org.uk, www.tovima.gr, www.inews.gr
www.savagechickens.com

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...