Back to Top

Φάρμακο μπορεί να αποτρέψει την αυτοκτονία

Σαν κύριο παράγοντα της αυτοκτονίας θεωρείται η έλλειψη σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Την ευθύνη για αυτό έχει μια γενετική βλάβη, που εμποδίζει την παραγωγή της ουσίας. Στο συμπέρασμα αυτό συνηγορούν έρευνες σε εγκεφάλους και στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό ανθρώπων που αυτοκτόνησαν. Σε όλους υπήρχε έλλειψη ενός ενζύμου που μετατρέπει την πρόδρομη ουσία τρυπτοφάνη σε σεροτονίνη.

Αν και η έλλειψη του ενζύμου δεν μπορεί να θεωρηθεί ο αποκλειστικός παράγοντας για την αυτοκτονία, η παραπάνω γενετική ανωμαλία μπορεί να αντιμετωπιστεί με ειδική φαρμακευτική αγωγή. «Είναι πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στο να φτάσει κανείς να αυτοκτονήσει κι ένας κύριος παράγοντας είναι η έλλειψη της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Βέβαια και στην κατάθλιψη υπάρχει έλλειψη σεροτονίνης, αλλά δεν οφείλεται σε ενζυμική βλάβη. Όσο περισσότεροι παράγοντες συμπέσουν την ίδια χρονική στιγμή στο ίδιο άτομο, τόσο η πιθανότητα να αυτοκτονήσει είναι μεγαλύτερη», εξηγεί ο ψυχίατρος - αυτοκτονιολόγος Αλέξανδρος Μπότσης.

Αναφορικά με το φάρμακο που θα μπορούσε να αποτρέψει την αυτοκτονία, ο κ. Μπότσης, εξηγεί πως πρόκειται για την κλοζαπίνη. «Υπάρχει ένα φάρμακο, η κλοζαπίνη, το οποίο προστατεύει εφ' όρου ζωής από την αυτοκτονία. Είναι ένα χάπι πάμφθηνο, που κυκλοφορεί στην αγορά και το οποίο επηρεάζει και καταργεί την αυτοκτονικότητα, όπως και τη βία, γιατί η αυτοκτονικότητα και η βία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος». Η κλοζαπίνη κυκλοφορεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και χορηγείται σε άτομα με ανθεκτικές μορφές σχιζοφρένειας. Οι έρευνες, έδειξαν ότι το φάρμακο αυτό καταργούσε την αυτοκτονικότητα και στη συνέχεια την κατάθλιψη.
.

...επιμέλεια: Στέφανος Τσίτσιος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...