Back to Top

Τα μυρμήγκια γνωρίζουν Φυσική

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο Ρέγκενσμπουργκ (Γερμανία).

Σύμφωνα με την αρχή του ελαχίστου χρόνου, που είναι γνωστή και σαν «Αρχή του Φερμά», μια ακτίνα φωτός επιλέγει τη διαδρομή που απαιτεί τον λιγότερο χρόνο, ακόμα και αν η απόσταση που πρέπει να διανύσει είναι μεγαλύτερη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως την ίδια ακριβώς αρχή ακολουθούν και τα μυρμήγκια του είδους Wasmannia auropunctata.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες αφού καλλιέργησαν αποικίες μυρμηγκιών, τις τοποθέτησαν σε μια γωνία ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου. Στην ακριβώς απέναντι γωνιά, έβαλαν ως δόλωμα νεκρές κατσαρίδες. Για να φτάσουν στην τροφή, τα μυρμήγκια έπρεπε να διανύσουν περιοχές καλυμμένες με διαφορετικά υλικά, τα οποία δημιουργούσαν λείες, τραχείες και γυάλινες επιφάνειες. Μάλιστα, οι επιστήμονες έφτιαξαν μονοπάτια συνδυάζοντας υλικά ώστε να δημιουργήσουν διαφορετική αίσθηση και να εξετάσουν ποια διαδρομή θα επέλεγαν τα μυρμήγκια. Οι συνδυασμοί ήταν οι εξής: γυάλινο υλικό και τραχεία επιφάνεια, γυάλινο υλικό και λεία επιφάνεια, λεία και τραχεία επιφάνεια.

Όπως προέκυψε, τα μυρμήγκια κινούνταν ταχύτερα πάνω στο γυάλινο υλικό συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια, ενώ κινούνταν γρηγορότερα πάνω στη λεία επιφάνεια συγκριτικά με την τραχεία. Για να φτάσουν στις κατσαρίδες τα μυρμήγκια δεν επέλεξαν την κοντινότερη, ευθεία διαδρομή, αλλά κινήθηκαν διαγώνια επιλέγοντας λείες επιφάνειες για να κερδίσουν χρόνο. Αποδείχτηκε έτσι ότι, εκτός από το φως, η αρχή του Φερμά εφαρμόζεται και σε ζωντανούς οργανισμούς. Τα μυρμήγκια κινούνται με βάση τα μονοπάτια φερομόνης. Μπορεί στην αρχή τα χημικά μονοπάτια να είναι τυχαία, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου ταυτίζονται με τη βέλτιστη και πιο σύντομη διαδρομή.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...