Back to Top

Τα ψέματα βλάπτουν και σχέσεις και υγεία

Σύμφωνα με έρευνα, τα ψέματα βλάπτουν εκτός από τις σχέσεις, και την υγεία σου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, κάθε άνθρωπος λέει περίπου 11 ψέματα την εβδομάδα. Οι λόγοι γι' αυτά είναι κυρίως για να δικαιολογηθεί και να αποφύγει συγκρούσεις και τιμωρίες, για να προστατεύσει την εικόνα που έχουν οι άλλοι και ο ίδιος για τον εαυτό του, αλλά και για να κάνει μια ιστορία περισσότερο ενδιαφέρουσα ή και περισσότερο αληθοφανή.

Η ερευνητές του Καθολικού Πανεπιστημίου Νοτρ Νταμ στην Ιντιάνα (Η.Π.Α.), συμπέραναν ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στον αριθμό των ψεμάτων που λέμε και στην ψυχική μας υγεία. Μάλιστα, επιβλαβή δεν είναι μόνο τα μεγάλα ψέματα, αλλά και τα πιο αθώα, δηλαδή αυτά που οι περισσότεροι λέμε ευκολότερα. Η ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, αφού μελέτησαν επί 10 εβδομάδες 110 άτομα ηλικίας 18 έως 71 ετών. Στους μισούς από αυτούς ζητήθηκε να σταματήσουν να λένε ψέματα και στους υπόλοιπους να συνεχίσουν. 

Καταγράφοντας τη σωματική και ψυχική υγεία των συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έλεγαν τρία ψέματα λιγότερα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο να αντιμετωπίσουν λιγότερα ψυχολογικά θέματα (όπως ένταση και μελαγχολία) αλλά και λιγότερα σωματικά (πονόλαιμος και πονοκέφαλος), ενώ οι σχέσεις με τους γύρω τους κυλούσαν πιο ομαλά.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...