Back to Top

Υπάρχει η εξίσωση για την ευτυχία;

Κι όμως ένας Αμερικάνος επιστήμονας ισχυρίζεται ότι βρήκε την μαθηματική εξίσωση που μας οδηγεί στην ευτυχία.

Ο δρ Τοντ Κασντάν, είναι αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου George Mason, στο Φαίρφαξ της Βιρτζίνια (Η.Π.Α.). Ύστερα από μελέτες  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έξι παράγοντες, όταν συνδυάζονται στις κατάλληλες «δόσεις», είναι ό,τι χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι.

Ο δρ Κασντάν ονόμασε την εξίσωσή του Fell Good Formula και της έδωσε τον μαθηματικό τύπο (Mx16 + Cx1 + Lx2) + (Tx5 + Nx2 + Bx33). Οι έξι παράγοντες, και ο συμβολισμός του για την «εξίσωση της ευτυχίας» που δημιούργησε, είναι:
Να ζούμε τη στιγμή (Μ)
Να είμαστε περίεργοι (C)
Να κάνουμε πράγματα που αγαπάμε (L)
Να σκεφτόμαστε πρώτα τους άλλους (Τ)
Να φροντίζουμε τις σχέσεις μας (Ν)
Να φροντίζουμε την υγεία μας (Β)

Οι παράγοντες πρέπει να βρίσκονται στις σωστές αναλογίες, επισημαίνει ο ίδιος. Το πιο σημαντικό είναι να φροντίζουμε την υγεία μας και μετά το να ζούμε την στιγμή (δύο παράγοντες που στην εξίσωση της ευτυχίας πρέπει να υπάρχουν 33 και 16 φορές αντιστοίχως). Ακολουθεί το να σκεφτόμαστε πρώτα τους άλλους (5 φορές). Έπονται η φροντίδα των σχέσεων και η ενασχόληση με πράγματα που αγαπάμε (2 φορές). Η περιέργεια, τέλος, πρέπει να είναι λελογισμένη (στην εξίσωση της ευτυχίας πρέπει να υπάρχει 1 φορά).
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...