Back to Top

Ο πύργος της Πίζας δεν ήταν ποτέ ίσιος

Η πόλη Πίζα, στην οποία βρίσκεται ο πύργος είναι μια ιστορική πόλη της βορειοδυτικής Ιταλίας.

Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1172 μ.Χ., αλλά μόλις λίγο καιρό μετά, διαπιστώθηκε ότι τα θεμέλια του πύργου ήταν ανομοιόμορφα. Στη συνέχεια, έγινε σαφές και ορατό ότι ο Πύργος της Πίζας έχει κλίση προς τα νότια. Εξαιτίας αυτού, η κατασκευή σταμάτησε άμεσα, και συνεχίστηκε μετά από σχεδόν 100 χρόνια. Τελικά, η κατασκευή του 56 μέτρων πύργου, ολοκληρώθηκε το έτος 1350.

Δεδομένου ότι η τακτική μέτρηση του πύργου άρχισε το 1911, η κορυφή του πύργου παρέκκλινε κατά 2 χιλιοστά ανά έτος. Τον Ιανουάριο του 1990 οι ιταλικές Αρχές, λόγω αύξησης της κλίσης διέκοψαν τη λειτουργία του Πύργου και απαγόρευσαν την είσοδο σε επισκέπτες. Επειδή όμως ο πύργος έγερνε προς διαφορετικές κατευθύνσεις, ήταν ελαφρώς κυρτός, όπως και μια μπανάνα. Έτσι, οι μηχανικοί εργάστηκαν για τη βάση του Πύργου και όχι τη δομή, με την ελπίδα να επαναφέρουν την κορυφή πίσω περίπου 20 cm.

Περίπου 860 τόνοι μολύβδου χύθηκαν στη βάση του προκειμένου να αντισταθμίσουν την κλίση, ενώ 18 χαλύβδινοι τένοντες αγκίστρωσαν αυτό στο έδαφος δημιουργώντας έτσι μια ασφαλή ανάσχεση στον κίνδυνο κατάρρευσης. Παράλληλα σκάφτηκε το έδαφος της βόρειας πλευράς ώστε να μετατοπιστεί ο κατακόρυφος άξονας. Αποτέλεσμα των εργασιών αυτών που ολοκληρώθηκαν το 2001 ήταν να ψηλώσει το μνημείο κατά 23 εκατοστά και να συνεχίσει πλέον να είναι επισκέψιμο στο κοινό διατηρώντας παράλληλα την ιστορική του κλίση.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...