Back to Top

O άνθρωπος υπεύθυνος για την αλλαγή κλίματος

H  Διακυβερνητική Επιτροπή για τις αλλαγές του κλίματος (IPCC), αποδίδει την αλλαγή του κλίματος σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες στο 95%.

Αποστολή της επιτροπής είναι να διαφωτίζει τους πολιτικούς και οικονομικούς αξιωματούχους όσον αφορά το φαινόμενο της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη, χωρίς όμως να προβαίνει σε συστάσεις. Η προηγούμενη αναφορά του IPCC το 2007, εκτιμούσε την πιθανότητα της ανθρώπινης ευθύνης στο 90%. Στην αναφορά του 2001, η ανθρώπινη ευθύνη θεωρείτο πιθανή κατά 66%. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με την IPCC συνοψίζονται ως εξής:

1. Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών θα κυμανθεί από 26 έως 82 εκατοστά εώς το 2100 απειλώντας τις παράκτιες περιοχές.

2. Με βάση τέσσερα σενάρια ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, αυτή θα κυμανθεί από 0,3 βαθμούς Κελσίου, στο πιο αισιόδοξο έως 4,8 βαθμούς Κελσίου στο πιο απαισιόδοξο σε σύγκριση με τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1986-2005. Η άνοδος θα καθοριστεί από τις εκπομπές ρύπων τις επόμενες δεκαετίες.

3. Ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία δεν είναι εύκολο να περιγραφούν και να προβλεφθούν με ασφάλεια. Αυτά περιλαμβάνουν συχνότερους καύσωνες, μεγαλύτερες ξηρασίες σε άνυδρες περιοχές και πλημμύρες σε περιοχές με έντονες βροχοπτώσεις.

4. Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα βρίσκονται σε πρωτόγνωρα επίπεδα που εκτιμάται ότι υπήρχαν πριν από 800.000 χρόνια. Συγκεκριμένα, το CO2 είναι αυξημένο κατά 40%, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων.

5. Θα συνεχιστεί η απομείωση του παγοκαλύμματος σε Ανταρκτική και Γροιλανδία, όπως επίσης και το λιώσιμο των παγετώνων με αποτέλεσμα να απευλεθερώνεται ακόμα περισσότερο μεθάνιο, δηλαδή αέριο του θερμοκηπίου, στην ατμόσφαιρα.

6. Τα ανώτερα στρώματα των ωκεανών θερμάνθηκαν το διάστημα 1971-2010. Η θέρμανση αυτή θα προχωρήσει αυτό τον αιώνα σε μεγαλύτερα βάθη.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...