Back to Top

Πώς ήταν ο Άρης πριν 4 δισεκατομμύρια χρόνια;

Oι επιστήμονες εκτιμούν πως πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια ο αφιλόξενος σήμερα πλανήτης έμοιαζε αρκετά με τη Γη.

Το εργαστήριο Goddard Conceptual Image Lab της NASA δημιούργησε ένα video που παρουσιάζει πώς ήταν ο Άρης εκείνη την εποχή βάσει των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί ως σήμερα, τα οποία υποστηρίζουν ότι κάποτε ο Κόκκινος Πλανήτης ήταν γεμάτος λίμνες και κανάλια νερού. Όπως εξηγεί ο Δρ. Joseph Grebowsky στον Άρη υπάρχουν κανάλια τα οποία, όπως και στη Γη, παρουσιάζουν σημάδια διάβρωσης από τη ροή του νερού.

Αν όντος υπήρχε υγρό νερό, τότε η ατμόσφαιρά του θα έπρεπε να είχε και θερμό κλίμα, το οποίο με την πάροδο του χρόνου μετατράπηκε σε παγωμένο και ξηρό. Οι λίμνες ξεράθηκαν και πάγωσαν, ενώ η ατμόσφαιρα άλλαξε και ο ουρανός από γαλάζιος έγινε ροζ, όπως οι εικόνες που έχουμε από τον Άρη σήμερα. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν αυτό το ευνοϊκό κλίμα διήρκησε αρκετά ώστε να γεννηθεί ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη. «Τα μόνα άμεσα στοιχεία για την ύπαρξη ζωής στην ιστορία της εξέλιξης ενός πλανήτη είναι αυτά που συγκεντρώνουμε μελετώντας τη Γη», δήλωσε ο Δρ. Grebowsky.




...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...