Back to Top

Το σχήμα του ποτηριού επηρεάζει πόσο θα πιεις

Η κατανάλωση ποτών γίνεται ταχύτερα σε καμπυλωτά ποτήρια απ' ότι στα ίσια.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ ανακάλυψαν πως το σχήμα του ποτηριού επηρεάζει την ταχύτητα με την οποία θα πιει κάποιος το ποτό του. Οι ερευνητές βιντεοσκόπησαν άνδρες και γυναίκες την ώρα που έπιναν αναψυκτικά ή αλκοολούχα ποτά. Μερικά ποτήρια ήταν ίσια, ενώ άλλα πολύ καμπυλωτά με την χωρητικότητα όλων να είναι 250ml.

Διαπίστωσαν, πως δεν υπήρχε διαφορά στους χρόνους κατανάλωσης των αναψυκτικών, είτε το ποτήρι ήταν ίσιο είτε καμπυλωτό. Όταν όμως έπιναν μπύρα, οι χρόνοι παρουσίαζαν μεγάλη διακύμανση: Χρειάζονταν 7 λεπτά για να αδειάσουν ένα καμπυλωτό ποτήρι και 11 λεπτά για ένα ίσιο. Ο χρόνος κατανάλωσης επιβραδύνεται κατά σχεδόν 60% όταν ένα οινοπνευματώδες ποτό σερβίρεται σε ένα ίσιο ποτήρι, σε σύγκριση με ένα καμπυλωτό.

Ερευνητές τονίζουν ότι τα ποτήρια με καμπυλωτό σχήμα επηρεάζουν τον ρυθμό κατανάλωσης, επειδή το σχήμα τους μας εμποδίζει να κρίνουμε την ακριβή ποσότητα του υγρού που περιέχουν. «Όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο πίνει, είναι εύκολο να πιει πιο γρήγορα απ’ όσο νομίζει ή είχε σκοπό να κάνει», δηλώνει η επικεφαλής της έρευνας δρα Άντζελα Άτγουντ, από το Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...