Back to Top

Επιβλαβή για την υγεία μας τα πλαστικά

Κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται παγκοσμίως ένα τρισεκατομμύριο πλαστικές σακούλες.

Ίσως κανένα άλλο προϊόν δεν αντικατοπτρίζει το πρόβλημα της υπερκαταναλωτικής κοινωνίας όσο η πλαστική σακούλα, αφού κάθε λεπτό, το είδος μας, χρησιμοποιεί περίπου δύο εκατομμύρια από αυτές. Γενικά τα πλαστικά κατασκευάζονται από φυσικούς πόρους, με την πλειονότητα εξ αυτών να φτιάχνονται από πετρέλαιο και φυσικό αέριο που, τα οποία όμως σύντομα θα εξαντληθούν.

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, το πλαστικό κατέκλυσε τον πλανήτη. Από τη μία πλευρά πρόκειται για ένα θαυματουργό υλικό με ωφέλιμες εφαρμογές που εκτείνονται από την κατασκευή ιατρικών συσκευών μέχρι ελαφρύτερων και ως εκ τούτου λιγότερο ενεργοβόρων οχημάτων. Από την άλλη, το πλαστικό επέτρεψε τη μαζική παραγωγή φθηνών και αναλώσιμων προϊόντων που μετά τη χρήση τους κατακλύζουν τις χωματερές, μολύνουν τους υδροφόρους ορίζοντες και τους ωκεανούς, κυριολεκτικά πνίγουν την άγρια ζωή και υποβαθμίζουν το φυσικό τοπίο.

Δυστυχώς, παρότι τα πλαστικά μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν, η πλειονότητα των προϊόντων απορρίπτεται στο περιβάλλον. Μπορεί εκεί να θρυμματίζονται σε χιλιάδες μικροσκοπικά τεμάχια, αλλά δεν βιοδιασπώνται ποτέΗ ολέθρια επίπτωσή τους στο περιβάλλον διαρκεί εκατοντάδες χρόνια και αυτό γιατί τα πλαστικά περιέχουν διάφορες πρόσθετες ουσίες και έχουν συνδεθεί με υγειονομικούς κινδύνους συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ειδών καρκίνου και προβλημάτων γονιμότητας.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...