Back to Top

Θυσιάσαμε μυική δύναμη για υψηλή νοημοσύνη

Στην πορεία της εξέλιξής μας, όσο πιο έξυπνοι γινόμασταν τόσο χάναμε σε μυική δύναμη.

Οι ερευνητές από τη Γερμανία, την Κίνα, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία και τη Δανία υποστηρίζουν ότι ανάμεσα στον νου και στη μυική μας δομή υπήρξε μια ανταλλαγή, με συνέπεια, ό,τι οι άνθρωποι κερδίζουν σε μυαλό, να το χάνουν σε μυς. Και η διαδικασία αυτή δεν αποκλείεται να μην έχει σταματήσει.

Οι επιστήμονες μελέτησαν πώς εξελίχτηκαν διαχρονικά οι μεταβολίτες, μια σειρά από μικρά μόρια όπως τα σάκχαρα, οι βιταμίνες, τα λιπίδια, τα αμονιξέα και οι νευροδιαβιβαστές, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στον μεταβολισμό και στις λειτουργίες του οργανισμού. Αποδείχτηκε πως οι συγκεντρώσεις των μεταβολιτών εξελίχτηκαν πολύ πιο γρήγορα στο ανθρώπινο σώμα, συγκριτικά με το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο.

Σε σχέση μάλιστα με τους πιο στενούς συγγενείς μας, τους χιμπατζήδες  (οι γενετικές διαφορές είναι μόλις 2%), προέκυψε ότι οι μεταβολίτες του ανθρωπίνου εγκεφάλου εξελίχτηκαν τέσσερις φορές πιο γρήγορα από ότι του χιμπατζή. Αυτό εξηγεί γιατί οι άνθρωποι είναι πιο έξυπνοι από τους χιμπατζήδες. Με μέσο όγκο 1.400 κυβικών χιλιοστών, ο εγκέφαλός μας είναι περίπου τριπλάσιος σε σχέση με του ζώου αυτού.

Με το πέρασμα του χρόνου, καθώς πολλαπλασιαζόταν η νοητική δύναμη του ανθρώπου, η μυική δύναμή του υποχωρούσε αναλογικά ακόμη περισσότερο, σε σχέση με τα άλλα ζωικά είδη. Στην ουσία, η ενέργεια των ανθρωπίνων μυών διοχετεύτηκε στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, ακόμη και σε ώρα ανάπαυσης, δαπανά το 20% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης του ανθρώπινου σώματος, δηλαδή το 20% των θερμίδων της τροφής πηγαίνει στους νευρώνες του εγκεφάλου.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...