Back to Top

Η πιο σατανική Ελληνίδα πεθερά

Μια πρωτοφανής υπόθεση ψυχρής δολοφονίας εκτυλίχτηκε στις αρχές του 1931 και συντάραξε όλη τη χώρα, αλλά και το εξωτερικό.

Ο Θανάσης Αθανασόπουλος υπήρξε θύμα μιας άγριας δολοφονίας από την πεθερά, τη σύζυγό και τον ξάδερφο της συζύγου του. Το γεγονός είχε προκαλέσει τεράστια εντύπωση και αναστάτωση στην εποχή του και χαρακτηρίστηκε ως το «έγκλημα του αιώνα», αφού ήταν το πρώτο (τουλάχιστον επίσημα καταγραμμένο) έγκλημα τέτοιου είδους.

Η Σοφία (Φούλα) Αθανασοπούλου, πανέμορφη στα 25 της, είχε παντρευτεί τον Αθανασόπουλο απογοητεύοντας ουρές θαυμαστών. Ο Αθανασόπουλος, κατά πάσα πιθανότητα, διατηρούσε σχέση και με τη μητέρα της, Άρτεμη Κάστρου, μια ακόλαστη και άνευ φραγμών 45 χρονη γυναίκα, η οποία δεν δίστασε να παντρέψει την κόρη της με τον εραστή της. Και το χειρότερο; Εξακολούθησε να έχει περιστασιακές ερωτικές σχέσεις με το γαμπρό της.

Τη νύχτα της 3ης προς 4η Γενάρη του 1931, ο Αθανασόπουλος ήταν σε ξανά σε έξαλλη κατάσταση. Οι κακοποιήσεις και οι βιασμοί στην γυναίκα του ήταν σύνηθες φαινόμενο. Εκείνο όμως το βράδυ, η Φούλα, κατόρθωσε να του ξεφύγει και τρέχοντας πήγε να ζητήσει βοήθεια από τη μητέρα της. Αυτό ήταν. Η αντίστροφη μέτρηση για τον Αθανασόπουλο είχε αρχίσει, καθώς η πεθερά του αποφάσισε να τον σκοτώσει. Συνεννοήθηκε με τον 18χρονο ανιψιό της, Δημήτρη Μοσκιό, ο οποίος ήταν ερωτοχτυπημένο με την όμορφη Φούλα, αλλά και διανοητικά ασταθής. 

Την επόμενη ημέρα, παραμονή Θεοφανίων, το σχέδιό της έλαβε σάρκα και οστά. Αφού βράδιασε, μέθυσαν τον Αθανασόπουλο με ούζο και περίμεναν μέχρι να κοιμηθεί. Τότε ο Μοσκιός τον πυροβολεί και τον σκοτώνει, με την Φούλα (εικόνα αριστερά) να παρακολουθεί χωρίς να συμμετέχει, αλλά και χωρίς να παρεμποδίζει το έγκλημα. Με παρότρυνση της Κάστρου και με τη βοήθεια της 38χρονης Γιαννούλας Μπέλλου, υπηρέτριας του σπιτιού, βάζουν φωτιά στο πτώμα του Αθανασόπουλου. Ο καπνός και η έντονη μυρωδιά όμως, τις αναγκάζουν να σταματήσουν. 

Το πτώμα τεμαχίζεται, γίνεται πακέτα και παραδίδεται στον Σπύρο Μαγουλόπουλο, θαυμαστή επίσης της Φούλας, για να το ξεφορτωθεί. Αυτός τα δίνει στον καραγωγέα Γιώργο Κορναράκη, με την εντολή να τα πετάξει στο ρέμα του Ιλισσού. Έτσι και έγινε. Για κακή τους τύχη, τα μακάβρια δέματα σκαλώνουν στις όχθες του ποταμού, όπου τα ανακάλυψε κάποιος διερχόμενος διαβάτης μόλις ξημέρωσε. Η αστυνομία ειδοποιείται και μέσα σε σύντομο διάστημα η αλήθεια αποκαλύφθηκε. 

Η δίκη κράτησε αρκετούς μήνες. Η Άρτεμις Κάστρου (πεθερά) και η Σοφία Αθανασοπούλου (σύζυγος) καταδικάζονται σε θάνατο, η Γιαννούλα Μπέλλου (υπηρέτρια) σε ισόβια, ο Δημήτριος Μοσκιός (ξάδερφος) σε κάθειρξη 20 ετών, ο Σπύρος Μαγουλόπουλος σε κάθειρξη 18 μηνών, ενώ ο Γιώργος Κορναράκης αφέθηκε ελεύθερος. Παρόλο όμως που οδηγήθηκαν στη φυλακή, λόγω της πολιτικής αστάθειας που επικρατούσε εκείνα τα χρόνια, μέσα στα δέκα χρόνια αποφυλακίστηκαν όλοι τους. το αποτρόπαιο έγκλημα έμεινα στην ιστορία γνωστό ως Το έγκλημα στου Χαροκόπου, λόγω της τοποθεσίας όπου έγινε.


     Εξώφυλλο εφημερίδας της εποχής:

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...