Back to Top

Ευτυχισμένοι εκ γενετής οι Δανοί

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ (Αγγλία), διαπύστωσαν πως οι Δανοί έχουν την ευτυχία γραμμένη στο DNA τους.

Αρχικά, οι επιστήμονες εντόπισαν έναν συσχετισμό ανάμεσα στη «γενετική» απόσταση από τη Δανία και στην ευημερία. Στη συνέχεια είδαν ότι η μόνιμη ευτυχία των Δανών ενδεχομένως να συνδέεται με μια συγκεκριμένη παραλλαγή ενός γονιδίου που επηρεάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη διάθεση.

«Εντοπίσαμε έναν συσχετισμό ανάμεσα στη ''μακριά'' και στην''κοντή'' παραλλαγή του συγκεκριμένου γονιδίου και στην πιθανότητα εμφάνισης κλινικής κατάθλιψης. Συγκεκριμένα, η ''κοντή'' παραλλαγή φάνηκε να σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα νευρωτισμού και χαμηλή ικανοποίηση γύρω από τη ζωή σε σχέση με τη ''μακριά'' παραλλαγή», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Γιουτζένιο Πρότο.

Ακόμα και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) έχει κατονομάσει τη Δανία ως την πιο ευτυχισμένη χώρα στον πλανήτη με μέσο «σκορ» ικανοποίησης των πολιτών να αγγίζει το 7,69/10. Αμέσως μετά, ακολουθούν η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Σουηδία, ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ισλανδία και η Αυστραλία. Η Ελλάδα περιφέρεται κάπου στην 70η θέση με βαθμολογία 5,43/10.


...επιμέλεια: Βασίλης Τσίπης


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...