Back to Top

Πως επιβιώνουν στο Θιβέτ με ελάχιστο οξυγόνο;

Ερευνητές από τις ΗΠΑ ανακάλυψαν το «μυστικό» που επιτρέπει στους ανθρώπους της περιοχής να ευδοκιμούν με πολύ λίγο οξυγόνο.

Το Θιβέτ ανήκει γεωγραφικά στην κεντρική Ασία και παρόλο που βρίσκεται σε υψόμετρο 4.900 μέτρων, οι κάτοικοί του έχουν μάθει να επιβιώνουν με ελάχιστο οξυγόνο. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως αυτό γίνεται χάρη σε σε μια γονιδιακή μετάλλαξη ηλικίας 8.000 ετών, κάτι που καθιστά το Θιβέτ κατοικήσιμο μόνο για «Θιβετιανούς».

Το DNA των Θιβετιανών εμφανίζει μια ελαφρά παραλλαγή, η οποία διευκολύνει τη λειτουργία του οργανισμού τους σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου.Το 88% των Θιβετιανών φέρει τη μετάλλαξη αυτή, που επιτρέπει στον οργανισμό τους να λειτουργεί σε υψηλό υψόμετρο και η οποία λείπει από τους, στενά συνδεδεμένους με αυτούς, πεδινούς Ασιάτες.

Οι ερευνητές πιστεύουν, ότι η μετάλλαξη αυτή ξεκίνησε πριν από 8.000 χρόνια, όταν το γονίδιο EGLN1 άλλαξε από ένα μόνο ζεύγος βάσεων DNA. Τα ευρήματα υποδεικνύουν η μικροσκοπική αυτή γενετική αλλαγή προικίζει τους φορείς της με ένα επιλεκτικό πλεονέκτημα. «Τα ευρήματα αυτά, μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις μοναδικές πτυχές της προσαρμογής των ανθρώπων του Θιβέτ σε μεγάλο υψόμετρο και να κατανοήσουμε καλύτερα την ανθρώπινη εξέλιξη», τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας Dr Josef Prchal.

.
...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...