Back to Top

Πως δημιουργείται ο αέρας που αναπνέουμε;

Μπορεί πολλοί να πιστεύουν πως αναπνέουμε χάρη στη φωτοσύνθεση των φυτών, αλλά αυτή είναι μόνο η μισή αλήθεια.

Μελέτη του Ινστιτούτου Κάρνεγκι στην Ουάσιγκτον (Η.Π.Α.), συνδέει την παρουσία αζώτου στην ατμόσφαιρα της Γης με τις τεκτονικές δυνάμεις που είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία βουνών και ηφαιστείων στον πλανήτη μας. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το άζωτο ξεκίνησε να συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα πριν από τρία δισεκατομμύρια χρόνια, όπου στη συνέχεια ενώθηκε μεταξύ των άλλων με το οξυγόνο, δημιουργώντας έτσι τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εμφάνιση της ζωής.

Τα ενεργά ηφαίστεια δεν απελευθερώνουν μόνο λάβα και ηφαιστειακά πετρώματα, αλλά και τεράστιες ποσότητες αερίων από τα έγκατα της Γης, ειδικά όταν βρίσκονται δίπλα στα όρια ενεργών τεκτονικών πλακών. Το άζωτο στο φλοιό της Γης τείνει να σχηματίζει ιόντα αμμωνίας τα οποία συχνά ενσωματώνονται σε πυριτικά ορυκτά, που βρίσκονται σε αφθονία στο φλοιό. Τα ορυκτά αυτά αντιδρούν με οξυγόνο και στη συνέχεια τα μόρια αμμωνίας διασπώνται σε νερό και άζωτο, το οποίο τελικά απελευθερώνεται στην επιφάνεια μέσω των ηφαιστείων.

Δηλαδή ο αέρας που αναπνέουμε δεν προέρχεται από τα φυτά; Προέρχεται από συνδυασμό των δυο. Η σύνθεση του αέρα που αναπνέουμε είναι εν μέρει αποτέλεσμα φωτοσυνθέσεων που λαμβάνουν χώρα εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια. Η δραστηριότητα των φυτών άλλαξε την ατμόσφαιρα, εισάγοντας οξυγόνο αντί για άνθρακα που αρχικά ήταν το κύριο συστατικό. Όμως δεν πρέπει να ξεχαστεί ότι το οξυγόνο αποτελεί μόνο το 20% του αέρα που αναπνέουμε, ενώ το άζωτο, του οποίου η προέλευση δεν είχε αποσαφηνιστεί πλήρως, αποτελεί το 78%.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...