Back to Top

Καύσιμα δημιουργημένα από το ουίσκι

Η σκωτσέζικη εταιρεία Celtic Renewables Ltd έχει βάλει σκοπό να μετατρέψει το δημοφιλές ποτό σε βιοκαύσιμα.

Η διαδικασία παρασκευής του ουίσκι απαιτεί την ύπαρξη τριών υλικών: νερό, μαγιά και σιτηρά. Ωστόσο, μόλις το 10% αυτών των συστατικών καταλήγει στα ποτήρια μας. Το υπόλοιπο 90% αποτελεί απόβλητο μετά τη διαδικασία της απόσταξης και συνήθως καταλήγει στη θάλασσα ή μετατρέπεται σε ζωοτροφή.

Η Celtic Renewables Ltd εργάζεται επάνω στην ιδέα της επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων του δημοφιλούς ποτού για την παραγωγή βιοβουτανόλης.  Η βιοβουτανόλη είναι ένα προηγμένο βιοκαύσιμο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί των ορυκτών καυσίμων. Αλυσιδωτά, η κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθεί.

Η βιομηχανία του ουίσκι παράγει ετησίως 1.600 εκατομμύρια λίτρα pot ale και 500.000 τόνους κατάλοιπα φλοιών από τη διαδικασία απόσταξης. Προς το παρόν, οι εγκαταστάσεις της Celtic Renewables είναι μικρές και δε μπορούν να επεξεργαστούν όλον αυτόν τον όγκο αποβλήτων. Ωστόσο, η ομάδα ελπίζει να βρει χρηματοδότηση, που θα της επιτρέψει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο, όπου θα μπορεί να «αναβιώσει» αυτή η παλιά τεχνική ζύμωσης, που θα οδηγήσει στα βιοκαύσιμα του μέλλοντος.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη
Πηγές: www.parapolitika.gr, newsbeast.grwww.acrobase.gr

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...