Back to Top

Η ιστορία του παρκούρ (parkour)

Ήξερες ότι το παρκούρ προέρχεται από τη Γαλλία και ότι η ενασχόληση μαζί του ξεκίνησε κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 80΄;

Το παρκούρ είναι μια σωματική και πνευματική τέχνη η οποία στοχεύει στην ταχύτατη και βέλτιστη δυνατή μετακίνηση από ένα σημείο σε ένα άλλο, η οποία όμως πραγματοποιείται μόνο μέσω των ανθρώπινων σωματικών ικανοτήτων Οι μαθητές του παρκούρ ονομάζονται traceurs (τρασέρ) και οι μαθήτριες traceuses (τρασέζ).

Μπορεί η τέχνη του παρκούρ να είναι άρρητα συνδεδεμένη με τον David Belle (γεννηθείς στις 29.05.1973 - φωτογραφία αριστερά) από τον οποίο ξεκίνησε η καθιέρωσή του σε ένα προάστιο του Παρισιού, ωστόσο εμπνευστής του είναι ο Βιετναμέζικης καταγωγής Raymond Belle, στρατιώτης, πυροσβέστης πατέρας και μέντορας του David. Η στρατιωτική εξάλλου εκπαίδευση του Raymond, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην σύλληψη της ιδέας του παρκούρ, αφού ως στρατιώτης, ήταν μέλος μιας ομάδας ανθρώπων που προσάρμοζαν την εκπαίδευση τους για καταστάσεις στη ζούγκλα.

Ο όρος parkour προκύπτει από το Parcours du Combattant, το οποίο είναι ένα είδος στρατιωτικού αγωνίσματος δρόμου μετ'εμποδίων. Ένας φίλος του David Belle, ο Hubert Koundé, είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσουν τη λέξη parcours (διαδρομή) με μερικές όμως τροποποιήσεις: Αντικατέστησαν το γράμμα "c" με το "k" για να υποδηλώνει μαχητικότητα, και αφαίρεσαν το άηχο "s", γιατί είναι αντίθετο με τη φιλοσοφία του παρκούρ περί ελάχιστης κατανάλωσης ενέργειας.


Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος

Πηγές: http://parkour.grhttp://el.wikipedia.org/www.scmp.comwww.gopixpic.com

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...