Back to Top

Η Σουηδία αξιοποιεί το 99% των σκουπιδιών της

Η Σουηδία έχει φτάσει στο επίπεδο να ανακυκλώνει ή να επαναχρησιμοποιεί το 99% των σκουπιδιών της.

Στη Σουηδία, η διαχείριση των απορριμμάτων ξεκινά πρώτα από την πρόληψη δημιουργίας νέων και στη συνέχεια επεκτείνεται στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίησή τους. Μάλιστα, ενδεικτικό στοιχείο της περιβαλλοντικής τους συνείδησης είναι το γεγονός ότι από τα 461 κιλά απορριμμάτων που παράγει ετησίως ο μέσος Σουηδός πολίτης, μόλις τα τέσσερα εξ αυτών καταλήγουν στη χωματερή. 

Όσο για τα απορρίμματα που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν; Αποτεφρώνονται, και από την διαδικασία αυτή παράγεται αξιοποιήσιμη ενέργεια. Ετησίως, αποτεφρώνονται δύο εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών, όσα είναι δηλαδή περίπου και τα σκουπίδια που ανακυκλώνονται. Βασική αρχή του συστήματος αποτέφρωσης είναι ότι η καύση τριών τόνων απορριμμάτων περιέχει ίση ενέργεια με ένα τόνο υγρού καυσίμου. Από το σύστημα αυτό, θερμαίνονται 950.000 σουηδικά νοικοκυριά και ηλεκτροδοτούνται ακόμα 260.000.

Συνολικά, λειτουργούν 32 σταθμοί αποτέφρωσης-ενεργειακής παραγωγής. Επιπλέον, η Σουηδία εισάγει και αποτεφρώνει σκουπίδια και από γειτονικές χώρες, χώρες όπως η Νορβηγία, η Βρετανία, η Ιρλανδία, αλλά ακόμη και από την Ιταλία. 800.000 τόνοι απορριμμάτων που στις χώρες αυτές θα κατέληγαν σε χωματερές, στη Σουηδία ''καταλήγουν'' σε ενέργεια. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως οι εκπομπές ρύπων των μονάδων αποτέφρωσης ανέρχονται στο ήμισυ των ορίων που προβλέπει ο νόμος.


..επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...